Завршена реализација пројекта "Оснаживање Баната кроз реалну потражњу"

Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат, и партнери Привредна комора Србије и Привредна комора Темишвара, успешно су завршили реализацију пројекта “Оснаживање Баната кроз реалну потражњу” (Empowering Banat through Realistic Demand - EBRD). Пројекат је реализован у оквиру Интерег-ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, трајао је 12 месеци, са укупним буџетом 233.975,07 евра. Циљ пројекта је балансирање стопе запослености у румунско-српском прекограничном подручју.

 

 

У времену када је читав свет суочен са епидемијом COVID 19, уз најважније питање здравствене безбедности, реализација пројекта је била отежана, али су све активности реализоване, и остварени сви предвиђени резултати.

Успешну реализацију пројекта помогли су релевантни чиниоци, Град Зрењанин и све локалне самоуправе са територије Средњег Баната, Национална служба за запошљавање, Средњобанатски управни округ, Удружење предузетника Зрењанин, велики број предузетника, невладине организације.

 

 

Уз овакву синергију резултати нису изостали:  Израђена је Студија тржишта рада у Банату са акционим планом и формиран је „Прекогранични савет за подршку и праћење реализације заједничког акционог плана“. Реализоване су 4 петодневне обуке за 80 незаопслених лица, у Зрењанину и Темишвару. Одржани су Б2Б састанци у Зрењанину и Сајам запошљавања у Темишвару, уз учешће преко 40 компанија и више од 100 незапослених лица са обе стране границе. Израђен је интерактивни wеb портал намењен незапосленима и послодавцима.

Овакви резултати основ су за будуће пројекте, који су већ спремни и саставни су део израђеног акционог плана у оквиру пројекта. Студија тржишта рада показала је да у погледу запошљавања и сарадње привреде,  Румунија и Србија имају реалане могућности за будућу сарадњу која ће допринети развоју пограничне територије.

 

 

 

Завршна конференција пројекта „Оснаживање Баната кроз реалну потражњу“ одражана је 26.августа.2020., у хотелу Војводина, уз присуство свих актера који су помогли у реализацији пројекта. Испред града Зрењанина присутнима се обратио Душко Радишић, заменик градоначелника, затим Предраг Станков, директор Регионалне привредне коморе Средњобантског управног округа, Радомир Топалов, менаџер пројекта из Регионалног центра за друштвено економски развој Банат и путем видео линка Рафаела Колбан из привредне коморе Тимиша. Присутна је била и Снежана Вучуревић, начелница Средњобанатског управног округа.

 

Текст и фото: РЦР Банат - Маја Пандуров 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5742/Konferencija_0.jpg