Поводом Дана девојчица градоначелник уприличио пријем за Матеу Балани

Поводом обележавања Дана девојчица, градоначелник Зрењанина Симо Салапура приредио је данас у свом кабинету пријем за Матеу Балани (Mattea Ballani).
  
Матеа Балани је девојчица из Зрењанина која је, иако има тек једанаест година, већ позната по својим хуманитарним активностима. 
 
 
 
Матеу Зрењанинци најбоље знају по организацији њених рођендана који имају хуманитарни карактер. Уместо поклона, гости донирају средства која се онда прослеђују онима којима је у том тренутку помоћ најпотребнија.
 
Градоначелник Салапура је истакао да је Матеа инсипарција свима, како деци, тако и одраслима, како и на који начин можемо бити хумани и да помогнемо другима, а истовремено усрећимо себе. 
- Кроз овакве хуманитарне акције промовишу се хуманитарне вредности и различите идеје, једна од тих идеја јесте и равноправност, што је посебно битно истаћи данас, поводом Међународног дана девојчица - рекао је градоначелник Салапура.
 
 
 
Указао је и да је Матеина хуманост препозната и у ширим оквирима, подсетивши да је она добитница награде “Виртус”, коју Фондација “Траг” додељује младим филантропима.
- Нама је посебно драго што је Матеа становник нашег града и што је укључена у различите хуманитарне активности на територији Зрењанина. На нама је да свим девојчицама обезбедимо равноправне услове и за школовање и за бављење спортом, усавршавање и све друге животне области и то је порука данашњег дана коју желимо да истакнемо, наравно, у наредном периоду ћемо се трудити да овакве примере који као позитивни служе нашој средини, али и шире, промовишемо што више како бисмо створили амбијент хуманости, равноправности међу становницима нашег града - поручио је он.
 
 
 
Матеа је указала да је обележавање Дана девојчица за њу изузетно значајан, а говорећи о бројним хуманитарним акцијама које је до сада организовала истакла је прославе њеног рођендана које су такође биле хуманитарног карактера.
- На пример, за један рођендан замолила сам да се не доносе поклони већ да свако да онолико новца колико је наменио за поклон, да их убаци у кутију и да се купи логопедски сет јер се стари покварио. До сада сам помогла деци која нису знала да говоре, деци из Дечијег села, једној девојчици Тари. Имали смо и акције осликавања школа и вртића, а поред тога, прикупљањем пет амбалаже, помажемо и животињама. Имали смо и акцију чишћења четири километра обале Тамиша, коју је подржало доста људи - казала је она и навела да је до сада било много акција и да планира да тако и настави.
 
Упитана да каже шта је мотивише да буде хумана и помаже онима којима је помоћ потребна, она је казала да воли да види да су други људи срећни. 
 
Светски дан девојчица је међународни дан који су прогласиле Уједињене нације, он се такође зове Дан девојчица и Међународни дан девојчица. Први Дан девојчица је обележен 11. октобра 2012. године. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6243/Matea_Balani_prijem_0.jpg