Одржана 13. седница Градског већа - у фокусу предлог Одлуке о месним заједницама и статутарна питања јавних предузећа и установа

Седница Градског већа, 13. у актуелном сазиву, одржана је данас у Барокној сали Градске куће, а на дневном реду нашло се 15 тачака. Предлози одлука, на које су дали сагласност градски већници, наћи ће се и на наредној седници Скупштине града, највероватније наредног петка. 
 
Седницом је председавао градоначелник Симо Салапура, а у фокусу су се нашли предлози Одлуке о месним заједницама на територији града Зрењанина, Одлуке о покретању поступка прибављања грађевинског земљишта у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом, као и предлози одлука о изменама и допунама статута у неколико јавних предузећа и установа културе. 
 
 
 
 
Доношењу Одлуке о месним заједницама приступило се из потребе бољег рада и функционисања месних самоуправа и усклађивању исте са Законом о локалној самоуправи, о чему је известила заменица секретарке Скупштине града Зрењанина Сања Бурсаћ
 
Одлуку о покретању поступка прибављања грађевинског земљишта у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом образложила је Милица Самарџија, из Одељења за имовинско-правне послове Градске управе, а тиче се земљишта у Мужљи, које је у стечајној маси ЗЗ “Мужљански ритови”. Грађевинско земљиште прибавља се уз накнаду, у циљу његовог привођења планској намени, а које се према Плану генералне регулације “Мужља”, налази у намени јавне површине-улица.
 
 
 
 
Одлуке са данашње седнице прокоментарисао је заменик градоначелника Саша Сантовац, који је, такође, као најзначајнију оценио Одлуку о месним заједницама на територији града Зрењанина. 
- Њом се регулише начин функционисања месних заједница, али и начин избора чланова савета у њима. Више нећемо имати надзорне одборе, већ искључиво савете, који ће се бирати по пропорционалном изборном систему, а контрола над изборима биће у надлежности Градске изборне комисије, што досадашња одлука није дозвољавала. Такође, наставили смо с активностима у вези са изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода на територији Града Зрењанина и данашњом одлуком регулисали начин функционисања ЈКП “Водовод и канализација”, након градње постројења и добијања употребне дозволе - рекао је Сантовац и додао да су значајне и одлуке о усклађивању статута установа културе у  Зрењанину у складу са законом, као и предлог одлуке о ступању Града Зрењанина у процес прибављања парцела које се налазе у стечајној маси Земљорадничке задруге “Мужљански ритови”, а планом регулације предвиђене су за путну инфраструктуру.    
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6395/13_sednica_GV_28-01-2022_0.jpg