Одржано Богојављенско пливање у Зрењанину, Фаркаждину и Клеку: две даме прве до Часног крста

Татјана Решковић, двадесетогодишња девојка из Зрењанина, прва је допливала до Часног крста на традиционалном Богојављенском пливању у Зрењанину, док је на истој манифестацији у Фаркаждину прва преко Тамиша стигла до Часног крста Јована Капунац, из тог села. Момци су били каваљери и јединим дамама препустили да понесу Часни крст, док је на “Шлајзу”, код Клека, међу петорицом пливача који су запливали Бегејом, први био Илија Радић, 26-то годишњак из Клека. 
 
 
 
 
На језеру у центру Зрењанина, учешће у 13. Богојављенском пливању узело је рекордних 52 пливача, међу којима је једина дама била Татјана Решковић. Манифестацији су присуствовали и бројни функционери локалне управе, на челу с градоначелником Симом Салапуром - заменик Саша Сантовац, заменик председника Скупштине града Оливер Митровић и Маринел Мендреа, градски већник.
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, обраћајући се на конференцији за новинаре након пливања, честитао је победницима, али и свим осталим учесницима данашње манифестације у Зрењанину, Клеку и Фаркаждину, традиционалним поздравом “Бог се јави”.
- Трудићемо се да у наредном периоду унапредимо ову нашу манифестацију која се ове године одржавала и у Клеку и Фаркаждину, као пратећа манифестација ове центрачне која је у Зрењанину. Жао ми је што не можемо да прихватимо све пријаве, нажалост, време и услови су такви да укупно можемо да имамо до 60 пливача, рекао је градоначелник Салапура и захвалио се још једном пливачима на гесту.
 
 
 
 
- Опет сте показали да ово није такмичење, већ је симболично обележавање данашњег празника, такође, допустили сте Татјани да буде овогодишњи носилац Часног крста, али самим уласком у воду, ви сте сви носиоци Часног крста. Честитам свима празник, желим вам добро здравље и да се видимо следеће године на истом месту. Уздравље и живели! 
 
У Фаркаждину је манифестацији на обали Тамиша присуствовао велики број мештана и гостију, међу којима је био и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић. Он је и потом уручио пригодан дар Јовани Капунац, која је препливала реку поред шесторице момака и заслужила да понесе Часни крст. У том селу пливало се по други пут, након што је пре две године манифестација одржана премијерно, а прошле године је изостала. 
 
 
 
У Клеку се пливало као и у Зрењанину, 13. пут, уз учешће петорице момака, а на популарном излетишту “Шлајз” окупили су се бројни мештани. Дар носиоцу Часног крста уручио је народни посланик Рајко Капелан, а у име Града Зрењанина и овде је био присутан председник Скупштине града Чедомир Јањић
 
 
 
Прво пливање за Часни крст у Великом Бечкереку одржано је још у другој половини деветнаестог века, а последња богојављенска трка пре обнављања традиције одржана је 1942. године. Након тога су је окупационе власти забраниле, а послератне власти су ту одлуку прећутно подржале. Манифестација је обновљена 2009. године, када је наступило 12 пливача, а први је до Часног крста допливао Драган Мојсин из Зрењанина. 
 
 
 
По хришћанском веровању, Исус Христос је, у својој тридесет трећој години, позвао Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада је на раме Исуса слетео Свети Дух у обличју голуба. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди. 
 
Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освешћује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства и назива се богојављенска вода. Верници се поздрављају традиционално “Бог се јави!”, уз отпоздрав “Ваистину се јави!”.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6384/casni_krst_2022_0.jpg