Пливаће се у среду, 19. јануара, за Часни крст у Зрењанину, Клеку и Фаркаждину - у Зрењанину пријављен максималан број учесника

Традиционално Богојављенско пливање за Часни крст, у организацији Града Зрењанина, Културног центра Зрењанина и Православне црквене општине Зрењанин, одржаће се у среду, 19. јануара, у граду Зрењанину и насељеним местима Клеку и Фаркаждину. У Зрењанину је већ пријављен највећи број учесника до сада, шездесет, уједно и максималан број када су у питању капацитети талпе и дела језера код Културног центра Зрењанина где се плива. 
 
Након прошлогодишње паузе, у Зрењанину ће се пливати 13. пут од обнављања ове традиције, а манифестација код Културног центра Зрењанина почиње у 12 часова. Претходно ће, у 9 часова, у храму Светог Архангела Михаила (“Руска црква”), бити одржана литургија, а сви учесници Богојављенског пливања, са свештенством, кренуће у 11.30 часова у свечаној литији ка градском језеру. 
 
 
У току су завршне припреме за тај догађај, са језера се уклања лед и чисте водена површина и дно, а данас је постављена и талпа. На Малом мосту постављен је транспарент, с позивом Зрењанинцима да присуствују програму. Организатори и овога пута, као и увек до сада, истичу да пливање до Богојављенског крста није такмичарског карактера, да су сви који уђу у воду и допливају до крста победници и сви који целивају Часни крст добијају Божји благослов и да је то суштина пливања.  
 
 
По 13. пут пливаће се за Часни крст и у Клеку, на Бегеју, код “Шлајза”, а манифестација се одржава у 14 часова. На обалама Тамиша, код Фаркаждина, плива се други пут, до сада се пријавило десет учесника, а почетак је у 11.30 часова.    
 
Прво пливање за Часни крст у Зрењанину, тадашњем Великом Бечкереку, одржано је још у другој половини деветнаестог века, а последња богојављенска трка пре обнављања традиције одржана је 1942. године. Након тога су је окупационе власти забраниле, а послератне власти су ту одлуку прећутно подржале. Манифестација је обновљена 2009. године, када је наступило 12 пливача, а први је до Часног крста допливао Драган Мојсин из Зрењанина.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6381/Plivanje_za_Casni_krst_2022_0.jpg