Преминуо Душан Дуда Радаковић, некадашњи градоначелник Зрењанина и руководилац у више предузећа у саставу ИПК “Серво Михаљ”

У Зрењанину је, у 90. години, преминуо Душан Дуда Радаковић, председник општине Зрењанин у периоду 1970-1974. године, директор “Југоремедије”, фабрике скроба ИПОК, Института ИПК “Серво Михаљ”, новинског предузећа “Зрењанин”, истакнути јавни радник и врстан познавалац и хроничар политичких и економских прилика у граду у периоду шездесетих и седамдесетих година прошлог века.  
 
Фото: Лист "Зрењанин"
 
Рођен је 1932. године у породици првих колониста у Банатском Карађорђеву, селу у ком је завршио основну школу. У Зрењанину је завршио Техничку и Вишу педагошку школу, а у Београду Факултет политичких наука. Улази у политички живот још 1960. године и налази се на свим најважнијим партијским и привредним функцијама у граду и тадашњем срезу.  
 
 
 
Душан Радаковић, тада председник општинске организације СКЈ и Љубомир Пајић, председник општине Зрењанин, приликом посете Зрењанину
Јосипа Броза Тита и Јованке Броз, 25. октобра 1969. године 
 
Одлазак Душана Радаковића представља и одлазак последњег непосредног учесника и сведока епохе бурног економског и индустријског развоја града Зрењанина и његовог успона до једног од водећих привредних центара некадашње Југославије, али и човека који је у сваком тренутку био спреман да своје богато радно и животно искуство подели с млађима, који је волео свој град и након пензионисања активно учествовао у друштвеном миљеу града, у више акција и иницијатива за унапређење живота и рада у њему.  Био је активан у Друштву завичајаца Зрењанин и огранку "Матице српске".
 
За животно дело 2010. године добио је Награду града Зрењанина. 
 
Своја сећања на период радног и друштвеног ангажовања сублимира кроз документаристичку мемоарску прозу “У друштву познатих”, књигу "Сага о породици Херцог", о значајној зрењанинској јеврејској породици,  као и кроз монографију “ИПК Серво Михаљ”, издату 2011. године, чији је коаутор. 
 
Душан Дуда Радаковић биће сахрањен сутра, 18. јануара 2022. године, у 13 часова, на Граднуличком гробљу у Зрењанину. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6382/Duda_Radakovic_00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6382/Duda_Radakovic_0.jpg