“Да нам села буду ближа” у Перлезу: градоначелник разговарао с представницима села, посетио и породицу Бубњевић

Радна активност градоначелника Зрењанина и његових сарадника - “Да нам села буду ближа” - настављена је данас посетом Перлезу. 
Градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац, градски већник Маринел Мендреа, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и директори јавних и комуналних предузећа за урбанизам, “Чистоћа и зеленило” и “Водовод и канализација” Горан Краварушић, Немања Милинковић и технички директор Срђан Богарошки, као и Милош Радосављевић директор ВПД "Средњи банат", разговарали су с представницима месне заједнице, а потом посетили етно изложбу КУД “Арсеније Теодоровић” и породицу Сњежане Бубњевић, која је добила подстицајна средства града Зрењанина за покретање сопственог бизниса. 

 


Састанку у Перлезу присуствовао је и Радош Пејовић, помоћник Покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, који живи у том месту.

 


 
Перлез је насељено место са специфичним развојем, с обзиром да је до шездесетих година прошлог века био седиште среза и засебна општина, а данас је четврто по бројности село на градској територији и насеље које има перспективу и развојне могућности. 
Градоначелник Салапура истакао је да у протеклом периоду овде реализовано више инвестиција у области инфраструктуре и поменуо асфалтирање Улице Ђуре Јакшића, дужине један километар, радове на обнови путне деонице од Перлеза до моста на Тиси, што износи 5,5 километара, чишћење канала за прихват отпадних вода дужине 14 километара и у вредности радова од 13 милиона динара, као и неке друге пројекте.

 

 

 

- После Арадца данас нам је и Перлез ближи, настављамо акцију посете селима. Са својим тимом и са директорима јавних предузећа и начелницима обишао и Месну заједницу “Перлез” где смо разговарали о актуелним проблемима и изазовима који стоје пред нама у наредном периоду, али и о стварима које смо радили у  претходном периоду. Пре свега, да подсетим да смо урадили два капитала пројекта када питању саобраћајна инфраструктура, дакле то је асфалтирање улице Ђуре Јакшића и наравно ту је и саобраћајница као повезује Перлез са Тителом. У прошлој години управо на овом месту месту где се сада налазимо направили смо прелепо шеталиште које треба да да завршимо са неких 180 метара пешачке стазе. Овде, на овом месту најављујемо другу по реду манифестацију “Дани породице” која је иначе уврштена у манифестацију од значаја за град Зрењанин, а све са разлогом што је манифестација прошле године веома добра примљена и то не само на локалу већ је препозната и од стране покрајинских и републичких институција. Такође, данас у Перлезу посетили смо и домаћинство које је добило подстицаје у оквиру програма мера подршке женском предузетништву, а који су отворили тепих сервис. Код госпође Снежане уверили смо се да посла има и да добро води свој посао, да је заједно са својом породицом направила један мали бизнис, одрживи бизнису у Перлезу - рекао је градоначелник Салапура. 

 

 

Истакао је и да су данас вођени разгповори о горућим проблемима, а то је наставак чишћења депонија у Перлезу.
- Један део смо завршили и настављамо даље, проблеми око инфраструктуре са канализацијом, око школе, око дома културе ... Дакле, разговарали смо о свим оним проблемима који су заједнички проблеми у готов свим сеоским месним заједницама на територији града Зрењанина.
- Направили смо планове и динамику и настављамо даље - казао је још градоначелник Симо Салапура. 

 

 

Навео је и да заједно с јавним предузећем “Пошта Србије” град учествује у процесу обнове зграде некадашњег Среског начелства, једне од највреднијих у Перлезу. Обновљен је и Светосавски дом, такође значајно здање у оквиру православног храма. Указао јеи да је у село стигла и гасна мрежа, што ће донети нове погодности за становнике. Такође, Перлез је једно од насељених места на градској територији где је отворена млађа група при вртићу у основној школи и омогућено је и запосленим родитељима да се боље организују, уз мање брига око чувања деце. 

 

Иначе, Сњежана Бубњевић, власница сервиса за прање тепиха, међу 12 је предузетница којима су, крајем прошле године, додељена бесповратна средства Града Зрењанина за економско оснаживање жена и подстицање развоја женског предузетништва. Посета породици Бубњевић надовезала се на причу о породици и организовању манифестације у Перлезу, али и економском јачању породице кроз покретање сопственог бизниса. У том смислу, истакнут је значај отварања оваквог услужног сервиса управо у селу и останак у њему. Градоначелник је рекао да је још једна предузетница из Перлеза добила средства за отварање пекаре, као и да је, у оквиру акције Министарства за бригу о селу, откупљена једна кућа, у коју се уселио млади брачни пар.

 


- Све то указује да Перлез има услове да се развија, и због своје специфичне историје и изузетног географског положаја. Град Зрењанин помоћи ће у томе и подржати све оне активности и инвестиције које предложе сами Перлежани, а буду препознате као значајне по развој села. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6560/KOLEGIJUM_PERLEZ_00.jpg