Данас је Европски дан паркова - У Зрењанину се спроводи низ пројеката ревитализације паркова и зелених површина

Европски дан паркова обележава се сваке године 24. маја. Паркови имају важну улогу повезивања људи са природом и не само да штите вредне природне ресурсе већ пружају позитивне здравствене ефекте.

ЈКП „Чистоћа и зеленило“ је друштвено одговорно предузеће и имајући у виду да количина здравих зелених површина и дрвореда у нашем граду има огроман значај за становнике Зрењанина у протеклом периоду покренули су низ пројеката чији је основни циљ био здрава животна средина.

 

 

Поред тога, што зелене површине и здрави дрвореди представљају „плућа“ здраве средине, њиховим редовним одржавањем се постиже и стварање пријатног амбијента јавних простора у којима грађани проводе своје слободно време.

Вођени тиме, у претходном периоду, захваљујући одличној сарадњи Министарства за заштиту животне средине Републике Србије, Града Зрењанина и “Чистоће” покренут је пројекат, у оквиру којег је опредељено преко 20 милиона динара за озелењавање парка Путниково, пејзажно уређење дела десне и леве обале Бегеја (између Жутог моста и моста код Подручне полицијске управе Зрењанин) и пејзажног уређења дела Булевара Вељка Влаховића од Улице Здравка Челара до улаза у Тржни центар „Биг“.

За пројекат реконстукције парка „Путниково“ Министарство за заштиту животне средине је определило преко 4 милиона  динара. Пројекат је обухватао две фазе радова, у оквиру којих су засађене различите врсте четинара  и лишћара. У свим деловима парка формирани су посебни дрвореди, али и нови тротоар дуж Улице Прилепски ред у зони парка и уз дечје игралиште.
Овај велики пројекат представио је нову еру у оквиру унапређења заштите животне средине у Зрењанину, јер захваљући њему град добио ново зелено лице. Самом реализацијом пројекта парка „Путниково“ наш град је добио једанаесту зелену оазу, са преко 350 нових здравих садница, трим стазу и потпуно ново место за рекреацију, релаксацију и одмор.

 

 

Осим наведених пројеката, “Чистоћа и зеленило” у оквиру редовних активности, ради на уређењу зелених површина по парковима у нашем граду, где воде рачуна да сви паркови буду чисти и уредни, како би посетиоци уживали у боравку на отвореном.
Ових дана предузећу “Чистоћа и зеленило” предстоји потписивање уговора о извођењу радова на пројекту “Реконструкција зеленила Карађорђевог парка у Зрењанину-фаза I”. Вредност пројекта је око 7 милиона динара и обухвата уклањање и орезивање дотрајалог и трулог дрвећа, као и садњу новог. Почетак радова се очекује на јесен 2022.године, по завршетку вегетације, а завршетак радова до краја 2022.године. 

 

 

Како су најавили из тог предузећа, јавности ће се обратити након потписивања уговора о извођењу радова са Градом.
Циљ обиљежавања Дана паркова је приближавање људи и природе провођењем многобројних активности и разних догађања у заштићеним подручјима, као и подизање свијести о важности природних вриједности зелених површина. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6568/sadnja_putnikovo_00.jpg