Одржана седница Градског већа - На територији Зрењанина у путну инфраструктуру тренутно се улаже милијарду динара

Седница Градског већа, којом је председавао градоначелник Зрењанина Симо Салапура одржана је данас у Великој сали Градске куће, а на дневном реду било је 30 тачака. 
Чланови већа усвојили су предлоге Одлука и измени и допуни Одлука о оснивању појединих установа и предузећа, као и извештаје о пословању за 2021. годину.

 

 

У наставку седнице утврђен је и Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о манифестацијама од посебног значаја за град Зрењанин те је на тај начин уврштена још једна манифестација - Дани породице, која ће бити одржавана у месецу августу. Известилац по тој тачки, Јелена Драгић казала је да ће Зрењанин бити једини град који организује овакву манифестацију која за циљ има промовисање и очување породичних вредности. 

 


Чланови Већа усвојили су и Предлог Одлуке о измени Одлуке о задуживању града Зрењанина ради финансирања капиталних инвестиција. Известилац Еуђенија Бесу навела је да је Скупштина града Зрењанина на седници одржаној дана 31. јула 2021. године донела Одлуку о задуживању града Зрењанина ради финансирања капиталних инвестиција, и да је сада Измену наведене Одлуке потребно извршити због преусмеравања намене средстава, јер је првобитном Одлуком планирана капитална рехабилитација улица, а током реализације дефинисаних пројеката приоритет је дат изградњи путева и паркинга. Износ остаје непромењен, сто милиона динара. 

 

 

Градоначелник Салапура рекао је обраћајући се члановима Већа да се на територији града  Зрењанина тренутно реализују уговори који се тичу асфалтирања у вредности од милијарду динара. 
- То је озбиљан износ и озбиљна инвестиција и улагање у путну инфраструктуру, наравно, ти радови финансирани су од стране Града Зрењанина и екстерних извора финансирања и то је лепа вест на коју би требало сви да смо поносни, а исто тако и на износ од милијарду динара које нам је доделила Влада Србије а тиче се две ставке; опремање зоне “Југоисток” у износу од 448 милиона и добијање новца за замену водоводних цеви и уградњу регулационих уређаја у износу од 512 милиона. Дакле, озбиљне инвестиције и озбиљна улагања за бољитак нашег града - рекао је градоначелник Симо Салапура.

 

 

Градоначелник је обавестио Градску топлану и ЈКП “Чистоћа и зеленило” да је примио њихове захтеве за корекцију цена, али да ће то бити одложено из више разлога - у случају Градске топлане из разлога добијања коначне цене енергената за наредни период , а у случају осталих јавних предузећа колико ће се то одразити на градски буџет, али и на буџет крајњих корисника.
 


Такође, усвојени су и Извештај о раду Локалног омбудсмана града Зрењанина за 2021. Годину, као и Предлог Правилника о суфинансирању мера енергетске санације, породичних кућа, станова и стамбених зграда које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде и Предлог Правилника о суфинансирању енергетске санације породичних кућа и станова путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе и унапређење термотехничког система путем уградње калориметара, циркулационих пумпи, термостатских вентила и делитеља топлоте.

 

 

По завршетку седнице заменик градоначелника Саша Сантовац рекао је новинарима да се након одржавања ове седнице очекује и заказивање седнице Скупштине града у року од седам дана како је и предвиђено пословником Скупштине.
- Веома значајне су и две тачке које су данас усвојене, а на основу којих Град Зрењанин наставља програме унапређења енергетксе ефикасности, заједно са министарством Републике Србије улажемо 30 милиона динара директне помоћи грађанима, са учешћем грађана, очекујемо да се преко 60 милиона динара искористи за унапређење енергетске ефикасности - рекао је заменик Саша Сантовац. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6557/GRADSKO_VECE_13_05_2022_0.jpg