Деценија од обнове традиције - свечана литија поводом градске славе, Успења пресвете Богородице, прошла централним зрењанинским улицама

Свечаном литургијом у храму Успења Пресвете Богородице, литијом кроз централне градске улице, читањем Јеванђеља на Тргу слободе и резањем славског колача у порти храма данас је обележена слава града Зрењанина и слава његовог најстаријег православног храма, подигнутог 1746. године у Светосавској улици.  
 
 
 
 
Богородица је вишевековна заштитница града, али и два његова најстарија храма. Храм Успења Пресвете Богородице посвећен је успомени на смрт Богородице и, према јеванђелском предању, дану када се она узнела на небо “и предала свој дух у руке Спаситеља”, а слави је и храм Ваведења Пресвете Богородице, подигнут 1777. године у Улици Цара Душана, у зрењанинском насељу Граднулица. Обележава се сваке године 28. августа, а у народу је овај дан познат и као “Велика Госпојина”.
 
Након што је прошле године, због неповољних временских услова, изостала литија градским улицама, ове године традиција је настављена и у литији су, уз црквене великодостојнике, учествовали челници Града Зрењанина, одборници Скупштине града, градски већници, представници јавних градских предузећа и установа, зрењанинског гарнизона Војске Србије, Полицијске управе Зрењанин, Ватрогасно-спасилачког батаљона Зрењанин, спортских асоцијација, културно-уметничких друштава, као и бројне грађанке и грађани Зрењанина. 
 
 
 
 
Испред Града Зрењанина, на челу литије били су заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћник градоначелника Рајко Капелан, као и чланови Градског већа и начелници одељења Градске управе. Сантовцу је ове године указана и част да буде кум славе храма Успења Пресвете Богородице, а након резања славског колача кумство је предао суграђанину Милету Трајкоском.
 
 
 
 
Икону Успења Пресвете Богородице централним градским улицама, до Трга слободе и назад у храм, пронела су деца у народним ношњама Илија Новаковић, Јована и Тијана Владуљ, чланови зрењанинског КУД “Пионир”. Након читања Светог Јеванђеља, испред Градске куће, литија је, у повратку са Трга слободе, прошла Гимназијском, Улицом Светозара Марковића и поново Светосавском, до храма. 
 
 
 
 
Икона Успења Пресвете Богородице, која сваке године, на данашњи дан, излази на зрењанинске улице, поклон је граду од стране епископа банатског Никанора, и од 13. јануара 2013. године чува се у кабинету градоначелника. Мотив Успења Пресвете Богородице представљен је и на грбу града Зрењанина. Као градска слава, Празник Успења Пресвете Богородице почео је да се обележава у периоду између два светска рата, кроз литургије и литије које су окупљале велик број грађана. Традиција је поново обновљена 2013. године и ове године навршава се тачно деценија од како је слављеничка литија поново прошла улицама града. 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6699/Litija_2022_0.jpg