In memoriam: Ирена Калочаи (1939-2023)

У Зрењанину је, у 84. години, преминула Ирена Калочаи, истакнута спортисткиња, некадашња државна репрезентативка и рекордерка у куглању, саопштио је јуче њен матични клуб, Куглашки клуб "Кристал".  
 
Ирена Калочаи у куглану "Кристала" је дошла још 1956. године као седамнаестогодишњакиња, и тада је почела да пише странице историје зрењанинског, али и српског и југословенског куглања. Три пута била је првакиња Југославије и осам пута Србије. Као чланица репрезентације од 1959. до 1972. године, учествовала је на пет светских првенстава, а 1960. и на Европском шампионату. За репрезентацију је наступила 30 пута.
 
 
На Светском првенству у Италији 1970. године, у пару са Словенком Лудвиг, за репрезентацију Југославије освојила је бронзану медаљу, а четири године раније, на мечу против Румуније, поставила је југословенски и незванични светски рекорд, пошто су се званични рекорди верификовали само на светским првенствима. 
 
Ирена Калочаи је у два мандата била председница Kуглашког савеза Југославије, судија, тренер, спортски педагог и велики пријатељ КК "Кристал" до последњег дана. Женска екипа КК "Кристал", њој у част, пет пута је организовала Турнир "Ирена Калочаи", у периоду од 2015-2019. године.
 
Била је удата такође за истакнутог спортског радника Тибора, дугогодишњег секретара КК "Кристал", тренера и селектора државне репрезентације осамдесетих година.  
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6895/Irena_Kalocai_0.jpg