Свечано отворена туристичко-гастрономска манифестација "Белоблатска кобасица", градоначелник истакао њен потенцијал и специфичност

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура отворио је данас у Белом Блату традиционалну манифестацију "Белоблатска кобасица", која се одржава девети пут, сада као манифестација од значаја за град Зрењанин. Јак ветар и киша током дана нису омели учеснике и госте да у великом броју дођу у ово село, окружено воденим пространствима и природним лепотама. "Белоблатска кобасица", дводневна туристичко-гастрономска манифестација, дочарава неке старе сеоске обичаје, уз неизбежну шаролику понуду на тезгама, продајне изложбе, занимљива такмичења у свињокољу на традиционалан начин и у прављењу домаћих кобасица, уз пригодан културно-уметнички програм.
 
 
 
 
Покровитељ манифестације је Град Зрењанин, а организатори Туристичка организација града Зрењанина и Месна заједница "Бело Блато".
 
Отварајући 9. "Белоблатску кобасицу", градоначелник Салапура исказао је задовољство колико је манифестација напредовала, од скромне сеоске у почетку, до званичне манифестације града Зрењанина, да би данас превазишла и локалне оквире и постала регионална, па и интернационална. Овога пута гости су стигли из Румуније, Мађарске, Словачке, Бугарске, Босне и Херцеговине. 
"На то смо веома поносни и град Зрењанин ће наставити и даље да подржава и манифестацију, кроз финансијску подршку организацији, али и кроз улагања у инфраструктуру, не само у овој месној заједници, већ у свим на градској територији", истакао је градоначелник и додао да је Бело Блато по много чему специфична средина.
 
 
 
 
"Знамо да је то складна вишенационална заједница, у јединственом природном окружењу, наслоњена на Царску бару, са специфичним обичајима који се овде негују, све то ствара у Белом Блату необичну и интересантну причу када је у питању туризам и привлачење гостију", казао је Салапура.
 
Додао је и да ће на јесен, уз сеоску славу, у Белом Блату бити обележена и 140. годишњица од досељавања Словака, велики и значајан јубилеј. 
"Обележићемо ову годишњицу на достојан начин, у сарадњи с Националним саветом словачке националне мањине, а верујем и уз подршку Покрајине и Републике", најавио је овај догађај градоначелник Салапура.
 
 
 
 
Градоначелник је поменуо и Бело Блато као атрактивну сеоску средину за досељавање и подсетио да је у акцији Министарства за бригу о селу на територији Зрењанина највише празних кућа продато управо у овом селу.
"Отварајући данашњу манифестацију, већ размишљамо о следећој, јубиларној и на који начин додатно да допринесемо овдашњој туристичкој понуди. Прошле године променили смо концепт манифестације и продужили је на два дана, јер капацитети нису били довољни за прихват толико гостију. Томе иде у прилог и интересовање младих брачних парова да овде купе куће, што је преко акције министарства учинило њих осам у протекле две године. Надамо се са ћемо, уз овакве манифестације и кроз инфраструктурна улагања, допринети да се и други одлуче за такав корак", поручио је градоначелник данас у Белом Блату.
 
На отварању манифестације обратили су се и председница Националног савета словачке националне мањине Душанка Петракова, као и председник Савета МЗ Бело Блато Мирослав Маркуш. Пригодан културно-уметнички програм извели су ученици Основне школе "Братство јединство" из Белог Блата, као и културно-уметничка друштва из Зрењанина и околине. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6893/BELOBLATSKA_KOBASICA_2023_-0.jpg