Potpisan sporazum između Grada Zrenjanina i Tehničkog fakulteta - još značajnija podrška lokalne samouprave projektu “Letnje stručne prakse”

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i dekan Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” prof. dr Milan Nikolić potpisali su danas Sporazum o saradnji, kojim se regulišu međusobni odnosi, prava i obaveze u cilju realizacije Programa “Letnja stručna praksa” u 2024. godini na teritoriji grada Zrenjanina.
 
Ovim je nastavljena saradnja fakulteta i lokalne samouprave u okviru jedinstvenog projekta koji se realizuje od 2010. godine. Grad Zrenjanin podržavao je projekat od samog početka, a prošle godine opredelio je sredstva u iznosu od 600.000 dinara. Ove godine su ta sredstva dodatno povećana za trećinu, i iznose 800.000 dinara, čime će biti finansirano 16 učesnika prakse. Po prvi put se ove godine realizacija od strane grada sprovodi u okviru zasebnog programa finansiranja. 
 
 
 
 
Obraćajući se na današnjoj svečanosti, gradonačelnik je istakao da je saradnja između Grada Zrenjanina i fakulteta u proteklih nekoliko godina podignuta na viši nivo, kao i da ima još potencijala, kako bi se iskoristile sve ideje, znanje i energija koje ta visokoobrazovna ustanova poseduje.
- Ovogodišnji ciklus “Letnje stručne prakse” realizuje se u okviru velikog jubileja, 50 godina od osnivanja Tehničkog fakulteta, a u znak poštovanja akcije i njenog unapređenja, ove godine je povećan iznos za stipendiranje učesnika prakse i stvoreni su uslovi da on i dalje povećava, otvaranjem zasebne finansijske linije našeg budžeta. Grad je podržao inicijativu koja je potekla od samog fakulteta, privrede, Unije poslodavaca i ZREPOK-a i to partnerstvo treba da širimo i u narednom periodu i da takve inicijative zajednički što bolje predstavimo i promovišemo - naveo je gradonačelnik.   
 
 
 
 
Prof. dr Milan Nikolić istakao je da je “Letnja stručna praksa” uspešan i značajan projekat za sve strane koje u njemu učestvuju - za fakultet, za grad, za privredu, udruženje ZREPOK i za studente.
- Projekat pruža šansu svima da ostvarimo neke zajedničke ciljeve, a što se studenata tiče mislim da imaju lepu priliku da rade praksu, da se zaposle u uspešnim kompanijama i da nastave karijeru onako kako žele. Za fakultet je veoma značajno što nas privreda prepoznaje i podržava kao instituciju u kojoj se školuju vrhunski stručnjaci, pored svih rezultata koje imamo u nastavi i naučnom radu - kazao je dekan Nikolić. 
 
Partneri u realizaciji programa su udruženje privrednika Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) i Unija poslodavaca Zrenjanina. Osnovna ideja “Letnje stručne prakse” jeste da se s jedne strane omogući studentima zrenjaninskog fakulteta sticanje praktičnih znanja i veština u realnom sektoru privređivanja kako bi se osposobili da po završetku školovanja lakše pronađu zaposlenje i brže se uključe u radne procese. S druge strane, zrenjaninskim firmama se omogućava prednost u prepoznavanju i odabiru najkvalitetnijih studenata kako bi se zadržali u sredini iz koje su iznikli i dali doprinos njenom razvoju. 
 
Predsednik Udruženja ZREPOK Borislav Umićević, osnivač kompanije “UM-ING”, rekao je da je firme članice udruženja zapošljavaju preko 6.000 radnika i njihova vrata studentima i mladim kadrovima su uvek otvorena. Izrazio je očekivanja da će i ove godine svi studenti uključeni u projekat “Letnje stručne prakse” praksu uspešno obaviti kroz firme ZREPOK-a i Unije poslodavaca. 
 
 
 
Koordinator prakse od strane ZREPOK-a Dragoljub Bjeloglav imao je priliku da se uveri koliko je kvalitetan rad studenata koji su se odlučili da učestvuju u programu. Rekao je da je program pokrenut s ciljem da bolje upozna studente s gradskom privredom i njenim činiocima, ali i da privrednike bolje informiše kakve kadrove mogu da proizvedu naše obrazovne institucije, i fakultet i Visoka tehnička škola, pa i srednje škole.
- Kroz projekat “Letnje stručne prakse”, iz godine u godinu imali smo situaciju da se ta slika pozitivno menjala, da sada studenti imaju predstavu kakvi privrednici ovde postoje, gde se može zaposliti i razvijati karijera, a s druge strane, privrednici su prepoznali da mi ovde možemo naći kadrove koji u relativno kratkom periodu mogu stići i do najviših pozicija u firmama. Možemo biti zadovoljni tom misijom koju smo zamislili, i koju je grad prepoznao, a fakultet podržao i dalje ćemo je unapređivati - istakao je Bjeloglav, inače osnivač i rukovodilac kompanija “BB trejd” i “PerSu marketi”.
 
 
 
Prisutnima se, u vidu pozdravne i odjavne reči, obratila i doc. dr Mila Kavalić, koordinator “Letnje stručne prakse” od strane TF “Mihajlo Pupin”, kao i pobednik prošlogodišnjeg ciklusa prakse, student informacionih tehnologija - softverskog inženjerstva Luka Glišić. Tokom današnje svečanosti na fakultetu predstavljeni su i studenti koji su osvojili priznanja na nedavno održanim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7469/LETNJA_STRUCNA_PRAKSA_UGOVORI_2024_0.jpg