Kultura

Zrenjanin je grad s dugom tradicijom u više oblasti kulturnog stvaralaštva – pozorišnoj umetnosti (ima najstariju pozorišnu zgradu u Srbiji, sagrađenu 1839. godine), muzičkoj i likovnoj umetnosti, amaterskom stvaralaštvu. Vodeće ustanove kulture u Zrenjaninu danas su:
 
Narodno pozorište "Toša Jovanović" profesionalni je teatar sa dramskom, lutkarskom i kamernom scenom. Lutkarska scena u samom je vrhu među lutkarskim pozorištima u Srbiji, sa više od 300 nagrada na smotrama i festivalima u zemlji i inostranstvu.
 
Narodni muzej – sa renoviranom stalnom postavkom na pet odeljenja, sa  tri izložbena prostora, sa ukupno više od 33.000 eksponata, i sa više od 80 hiljada posetilaca godišnje, proglašen je za najbolji muzej u Srbiji u 2006. godini.
 
Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" poseduje oko 150.000 naslova, a organizaciono funkcioniše kroz pozajmno, naučno i  zavičajno odeljenje, klub knjige i izdavačku delatnost. Godišnje plasira veći broj novih naslova, organizuje promocije i tematske književne večeri, a 1991. godine ustanovila je i Fond "Todor Manojlović", s ciljem da istražuje, objavljuje i afirmiše delo književnika Todora Manojlovića, kao i da podstiče književno stvaralaštvo. Fond je uspostavio specijalnu nagradu pod nazivom "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet".
 
Istorijski arhiv čuva pisanu arhivsku građu sa prostora srednjeg Banata, sa najstarijim primercima iz 16. veka. Poseduje dragocene povelje, unikatne knjige, retku periodiku. Organizuje periodične tematske izložbe u Izložbenom salonu, a 2007. godine nagrađen je prestižnom nagradom "Zlatna arhiva", kao najsupešniji arhiv u Srbiji.  
 
Savremena galerija Umetničke kolonije "Ečka" organizuje godišnju likovnu koloniju akvarela, i poseduje fond od preko 2000 dela savremene domaće umetnosti, kao i izložbeni prostor sa oko 20 različitih postavki godišnje.
 
Amatersko pozorište "Madač", koje svoje predstave izvodi na mađarskom jeziku.
 
Kulturni centar Zrenjanina kompleksna je ustanova kulture koja se bavi organizacijom koncerata, tematskih  tribina, izložbi, filmskih projekcija, stručnih skupova, uz sopstvenu dramsku produkciju i izdavačku delatnost. 
 
Omladinski hor "Koča Kolarov" član je međunarodne asocijacije horova, učesnik brojnih međunarodnih takmičenja i smotri, i nosilac zvučne titule "Summa Cum Laude", kao najbolji evropski hor. Sa još nekoliko manjih horova koji neguju pretežno domaću duhovnu muziku nastavlja bogatu gradsku horsku tradiciju.
 
Gradski duvački orkestar reprezentativni je predstavnik muzičkog života grada i učesnik na brojnim međunarodnim takmičenjima duvačkih orkestara, smotrama i manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Jedini je orkestar iz Srbije koji je član Svetske asocijacije duvačkih orkestara (WASBE). Osnovan je 1973. godine i imao je više od 700 nastupa. Neguje i kamerno muziciranje, a njegovi članovi pretežno su profesori Muzičke škole "Josif Marinković", sadašnji i nekadašnji učenici, što obezbeđuje orkestru visoku profesionalnost.
 
Savez amaterskih kulturno-umetničkih društava (SAKUD) okuplja amaterske stvaraoce, okupljene u trideset kulturno-umetničkih društava, u više oblasti kulture – folkloru, likovnoj i dramskoj umetnosti, muzici i negovanju etno-tradicije. Organizuje međunarodni festival folklora "Lala" i nastupe naših umetnika u inostranstvu.