Barokna sala, inspiracija umetnika

Barokna, Svečana ili Velika sala, namenjena održavanju županijskih sednica, dobila je, u vreme rekonstrukcije zgrade, po nacrtu priznatog bečkerečkog slikara Jozefa Gojgnera novo ruho od štukatura, a na prozorima su postavljena stakla u mozaiku – vitraži.
 
(Barokna sala Gradske kuće)
 
Svodovi tavanice sale ukrašeni su Gojgnerovim gipsanim radovima, u podnožju stoje četiri figure anđela, a pod tavanicom, u samoj sali, nalazi se mala galerija s balustradom. Sadašnji izgled sale datira iz 1902. godine. U ovom reprezentativnom svečanom prostoru održavaju se ne samo skupštinska zasedanja i politički skupovi, već i programi umetničkog karaktera, koncerti i balovi, književne promocije, naučna predavanja, likovne izložbe i slično. Muzički događaji su specifični i ostavljaju poseban utisak, jer je sala izuzetno akustična.
 
(Galerija s balustradom)
 
Zanimljivo je da ovaj, bez sumnje, i vizuelno atraktivan prostor, danas posebno privlači pažnju muzičara koji u njemu žele da snime video-spotove za svoje kompozicije. Nisu retki ni programi koji se ovde snimaju za potrebe televizijskog ili filmskog emitovanja, poput jedne od emisija iz ciklusa prezentovanja muzičke baštine Srbije „Leti pesmo moja mila“, snimljene u produkciji Radio-televizije Srbije krajem 2002. godine, a emitovane na Božić naredne godine.
 

 ("Leti pesmo moja mila", januar 2003. godine)

 

(Biljana Krstić i "Bistrik" - "Ergen dedo")
 

 (Snežana Berić - "Još ne sviće rujna zora")

 

Ambijent Barokne sale prepoznaje se i u spotovima Biljane Krstić i grupe “Bistrik” (“Ergen dedo”), Snežane Berić / Ekstra Nene (“Još ne sviće rujna zora”),  u kojima je posebno dočarana lepota tog prostora, potom Amadeus benda (“Ostaviću sve”), Romane Panić (“Baila, Baila”), lokalnog sastava “Demether”. Još je aktuelno i snimanje TV serije “Senke nad Balkanom”, Dragana Bjelogrlića, početkom novembra 2016. godine...
 
(Kadar iz spota Romane Panić)
 
(Kadar iz spota Biljane Krstić)
 
Iz sale se izlazi na balkon zgrade, o kom će tek biti priče, s polukružnom zidanom ogradom oblikovanom u vidu prstenova na baroknoj školjci. Bočnim vratima, Barokna sala je povezana sa kabinetom zamenika gradonačelnika i manjom salom za sednice, a do galerije i balustrade stiže se stepenicama iz hola ispred sale.