Banja Rusanda

Internet prezentacija: https://banjarusanda.rs/
 
Banja Rusanda, u Melencima (17 km severno od Zrenjanina), izletište i lečilište, ima gotovo vek ipo dugu tradiciju u lečenju lekovitim blatom iz jezera Rusanda, koje predstavlja relikt Panonskog mora. Jezero zahvata površinu od 4 kvadratna kilometra, sa dnom prekrivenim muljem pretežno neorganskog porekla, veoma čistim, mirisa na sumpor-vodonik.
 
 
 
Nekada je blato iz Rusande izvoženo u evropske metropole, a banja je zvanično počela s radom 1867. godine, kao zadužbina Josifa i Ane Klaić "bolnom srpskom čoveštvu". Vodu i mulj jezera ispitivala je ekipa stručnjaka Carske bečke akademije "Jojif" punih deset godina i ustanovila da u pogledu lekovitosti ne zaostaje za tada čuvenim banjama Francesbad i Marijenbad.
 
 
 
Rusanda je danas jedino aktivno banjsko lečilište u Banatu i kao Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju raspolaže sa oko 400 ležaja u nekoliko objekata stacionara, kao i u privatnom smeštaju. Dva paviljona su hotelskog tipa i raspolažu uglavnom sobama sa dva ili tri ležaja, a postoje i jednokrevetne sobe. Svaka soba ima posebno kupatilo sa tuš kabinom, telefon i televizor. U ponudi su i različiti paketi velnes usluga.
 
 
 
Ceo banjski kompleks smešten je u borovoj i lipovoj šumi ispresecanoj stazama za šetnju i rekreaciju. U neposrednoj blizini banjskog centra nalazi se i motel "Lipov cvet" i kompleks sportskih terena za fudbal i male sportove.