Барокна сала, инспирација уметника

Барокна, Свечана или Велика сала, намењена одржавању жупанијских седница, добила је, у време реконструкције зграде, по нацрту признатог бечкеречког сликара Јозефа Гојгнера ново рухо од штукатура, а на прозорима су постављена стакла у мозаику – витражи.
 
(Барокна сала Градске куће)
 
Сводови таванице сале украшени су Гојгнеровим гипсаним радовима, у подножју стоје четири фигуре анђела, а под таваницом, у самој сали, налази се мала галерија с балустрадом. Садашњи изглед сале датира из 1902. године. У овом репрезентативном свечаном простору одржавају се не само скупштинска заседања и политички скупови, већ и програми уметничког карактера, концерти и балови, књижевне промоције, научна предавања, ликовне изложбе и слично. Музички догађаји су специфични и остављају посебан утисак, јер је сала изузетно акустична.
 
(Галерија с балустрадом)
 
Занимљиво је да овај, без сумње, и визуелно атрактиван простор, данас посебно привлачи пажњу музичара који у њему желе да сниме видео-спотове за своје композиције. Нису ретки ни програми који се овде снимају за потребе телевизијског или филмског емитовања, попут једне од емисија из циклуса презентовања музичке баштине Србије „Лети песмо моја мила“, снимљене у продукцији Радио-телевизије Србије крајем 2002. године, а емитоване на Божић наредне године.
 

 ("Лети песмо моја мила", јануар 2003. године)

 

(Биљана Крстић и "Бистрик" - "Ерген дедо")
 

 (Снежана Берић - "Још не свиће рујна зора")

 

Амбијент Барокне сале препознаје се и у спотовима Биљане Крстић и групе “Бистрик” (“Ерген дедо”), Снежане Берић / Екстра Нене (“Још не свиће рујна зора”),  у којима је посебно дочарана лепота тог простора, потом Амадеус бенда (“Оставићу све”), Романе Панић (“Баила, Баила”), локалног састава “Деметхер”. Још је актуелно и снимање ТВ серије “Сенке над Балканом”, Драгана Бјелогрлића, почетком новембра 2016. године...
 
(Кадар из спота Романе Панић)
 
(Кадар из спота Биљане Крстић)
 
Из сале се излази на балкон зграде, о ком ће тек бити приче, с полукружном зиданом оградом обликованом у виду прстенова на барокној шкољци. Бочним вратима, Барокна сала је повезана са кабинетом заменика градоначелника и мањом салом за седнице, а до галерије и балустраде стиже се степеницама из хола испред сале.