Jasna podrška Izvršnog veća APV Gradu Zrenjaninu

Prva značajna delegacija funkcionera sa viših nivoa vlasti koja je posetila Grad Zrenjanin nakon pritvaranja gradonačelnika Gorana Kneževića danas je javnosti uputila nedvosmislenu poruku podrške zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi i rešenost da se ne odustane ni od jedne započete investicije, kao i da se investicioni ciklus nastavi kao i do sada. U delegaciji Izvršnog veća AP Vojvodine bili su potpredsednici Ivana Dulić Marković i Dušan Jakovljev, kao i pokrajinski sekretar za regionalnu i međunarodnu saradnju Jadranka Beljan Balaban, a domaćini posete bili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton. 


 U obraćanju novinarima na izuzetno posećenoj pres-konferenciji, Goran Kaurić je rekao da je ova poseta izuzetno značajna u trenutku kada se situacija u gradu stabilizuje i da će sličnih poseta biti još.
 - Insistiraćemo i na posetama funkcionera Vlade Republike Srbije, a ono što mogu sada da kažem jeste da u gradu sve funkcioniše u najboljem redu – istakao je Kaurić.
 Predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da teška situacija u kojoj se našao naš grad može da dovede i do daljeg unapređenja saradnje s predstavnicima Pokrajine, koji su danas obećali da će pokrajinski organi učiniti sve da Zrenjanin i dalje ima podršku koja mu je neophodna za realizaciju svih započetih projekata.


Potpredsednica IV APV Ivana Dulić Marković na početku obraćanja je rekla da su funkcioneri APV došli da podrže Zrenjanin, jer je to "grad s povoljnim poslovnim okruženjem, nastalim kao rezulat timskog rada".
- Mi očekujemo od onih koji rade u gradskoj upravi da na najbolji način obavljaju svoje poslove, da zadrže sve one koji su započeli investiranje u Zrenjaninu, a njih je trenutno 27, što je ogroman potencijal i govori da je Zrenjanin dobar primer lokalne samouprave u Vojvodini i Srbiji. Pokrajinska administracija mora da se naslanja na lokalne samouprave i sarađuje s njima, i to će, na neki način, biti prioritet u budućem periodu – rekla je Dulić Marković i dodala da život ne može stati u odsustvu pojedinca i da pojedinci moraju da stvaraju timove koji mogu transparentnije da rade.
- Ceo sistem u mnogim oblastima mora da se menja, jer da je sistem bio transparentnije postavljen, da smo imali privatizovano gradsko zemljište i liberalni režim dozvola za gradnju, kao i elektronsku upravu, tada se ne bi dešavale stvari koje su se desile Zrenjaninu. Ono što je ne samo moj utisak jeste da grad ne može biti povezan sa ovim slučajem, jer je Zrenjanin toliko dobar primer investicija, napretka i neke nove nade nastale u poslednjih nekoliko godina u Vojvodini i želimo, zaista, da kroz sve institucije pokrajinskog veća, pružimo podršku da se takav trend u Zrenjaninu nastavi – rekla je Dulić Marković.  


Dušan Jakovljev podsetio je na događaje od pre tačno dve decenije, kada je uhapšen tadašnji predsednik opštine Zrenjanin Borislav Odadžić, a grad nakon toga doživeo posrtanje.
- Sada, kada je grad ponovo krenuo s razvojem, događa nam se slična situacija, Nikakve paralele ne želim da povlačim, ne želim da kažem da će posledice biti iste, ali ne mogu da se otrgnem tom utisku da se Zrenjaninu to dešava i ne želim da ponovo budemo u prilici da čekamo napredak dvadeset godina. Mi smo danas ovde da saopštimo da će bilo šta što može da zavisi od Izvršnog veća AP Vojvodine biti realizovano i nastavljeno da se realizuje, i u tom cilju smo opredelili i sredstva dobijena rebalansom budžeta Pokrajine – rekao je Jakovljev i uputio pohvale lokalnoj samoupravi koja je uspela da izbalansira novonastalu situaciju i s merom nastavila da vodi grad, što je i dobar uslov za saradnju s pokrajinskom administracijom. On je, kao primer, naveo da će se ozbiljni projekti realizovati s Narodnim pozorištem "Toša Jovanović", kom predstoji rekonstrukcija sale, kao i u mnogim drugim oblastima, gde je odnos na relaciji Izvršno veće – Grad Zrenjanin potpuno isti kao i pre mesec dana i takav će i ostati.