Obeležava se 2. oktobar

Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu, Karađorđevom parku i spomeniku Žarku Zrenjaninu danas je obeležen 2. oktobar – šezdeset četvrta godišnjica oslobođenja grada od fašizma. Drugog oktobra 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale su četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora na ovim prostorima.

U znak sećanja na žrtve fašističkog ratnog terora vence na spomen-obeležja položili su predstavnici Udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova, lokalne samouprave, Srednjebanatskog okruga, pojedinih političkih stranaka, mesnih zajednica i građana. Ispred lokalne samouprave, venac na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton i član Gradskog veća Tot Laslo.

 

Marton i Tot polažu venac


Povodom današnjeg datuma, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i predsednik Skupštine Grada Aleksandar Marton uputili su zajedničku čestitku građanima Zrenjanina:

"Povodom 2. oktobra, Dana oslobođenja grada od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime upućujemo čestitku svim građanima Zrenjanina. I ova, šezdeset četvrta godišnjica od oslobođenja, prilika je da se sa pijetetom podsetimo svih žrtava fašizma, sačuvamo ovaj datum od zaborava i sprečavamo svaki pokušaj da se slično zlo ponovi.

 

Polaganj venca na spomenik Žarku Zrenjaninu


Prisećajući se prošlosti, razmišljamo o budućnosti. Grad Zrenjanin imao je uspona i padova u svom razvoju, ali razvoj nikada nije prekidao. Nema razloga da tako ne bude i u periodu koji je pred nama." – kaže se u tekstu zajedničke čestitke.