Odbor za istinu o Goranu Kneževiću

Juče je u Zrenjaninu održana prva konferencija za novinare Odbora za istinu o Goranu Kneževiću. Javnosti su se obratili Božidar Vorgić, dugogodišnji kulturni radnik i aktuelni direktor zrenjaninskog muzeja, dr Predrag Popović, poznati zrenjaninski stomatolog, Lidija Krčmarov, poznati zrenjaninski novinar, Goran Lazički, šef IT sektora Filološkog fakulteta u Beogradu i Vladimir Šper, tv producent iz Zrenjanina.

Konferencija je započela emitovanjem jednominutnog filma "Istina o Goranu Kneževiću".

 

Odbor za istinu o Goranu Kneževiću


- Sedam dana je prošlo od kad je gradonačelnik Zrenjanina priveden, a mi smo ovu konferenciju simbolično započeli u minut do dvanaest, jer je poslednji momenat da se Zrenjaninci tim povodom oglase – rekao je Božidar Vorgić na početku konferencije.

Vorgić je istakao da za svoje aktivnosti Odbor ima odobrenje i podršku porodice Knežević i da će koordinirati rad sa timom odbrane, iako se u pravni deo aktuelnog procesa neće uplitati. Predstavnici Odbora su istakli da je Zrenjanin suočen sa stvaranjem slike o gradu koji je leglo i sedište mafije, na čijem čelu je kriminalac i organizator zločinačkog udruživanja, što će značajno negativno uticati po budućnost Zrenjanina.

- Smatramo da oni koji misle da je štetne posledice po grad moguće izbeći ili minimalizovati imaju problem s društvenom kratkovidošću. Naravno da neće sve stati, naravno da neće svi odavde pobeći i sve poslove istog trenutka zaustaviti, ali to ne znači da posledica nema i da se one neće povećavati – istakao je Vorgić.

 

Odbor za istinu o Goranu Kneževiću


Lidija Krčmarov je govorila o medijskom linču gradonačelnika koji se, prema njenim rečima, ogleda i u  činjenici da su ozbiljni nacionalni mediji o ovoj temi izveštavali uz korišćenje fotografija Kneževića iz policijskog dosijea. Knežević je poznata ličnost, njegove aktuelne i kvalitetne fotografije ima svaka redakcija u ovoj zemlji, a i pored toga, korišćene su policijske fotografije, prvi put još od akcije "Sablja", kada su na takav način prikazivani članovi "Zemunskog klana" optuženi za ubistvo Đinđića – istakla je Krčmarov. Ona je kao novinar sa preko dvadeset godina iskustva ocenila da se mediji nikada tako ne bi poneli sami od sebe. - Sigurna sam da su bili pod velikim pritiskom – zaključila je Krčmarov.

Odbor za istinu o Kneževiću je ocenio da se lokalni odbor Demokratske stranke očigledno našao u procepu između želje da zaštiti svoje članove s jedne strane, i proklamovane politike najviših organa stranke, s druge. Upravo zbog toga Odbor za istinu okuplja obične ljude, koji nisu sputani ni stranačkim stavovima, ni ulogom u institucijama, tako da mogu kroz formu građanskog, demokratskog delovanja da iskažu svoje stavove i zahtevaju istinu.

Prvi korak Odbora je prikupljanje podrške zahtevu da se gradonačelnik Knežević pusti iz pritvora, i da se brani sa slobode. Na konferenciji je prikazano više od 500 potpisa spontane podrške građana, koja je stigla Odboru za jedno popodne, bez organizovane akcije.

U prostorijama Odbora, u Gimnazijskoj ulici, broj 25, od danas u 10 časova će se potpisivati peticija kojom se zahteva puštanje gradonačelnika Kneževića iz pritvora. Kontakt-telefon je 023/512-266.