Mileni Marković dodeljena nagrada Fonda "Todor Manojlović"

U Baroknoj sali Gradske kuće u petak je održana svečanost dodele nagrade Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetničkli senzibilitet. Ovogodišnji laureat je Milena Marković, dramaturg, pesnikinja i scenaristkinja iz Beograda. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i umetničke slike, a nagrađena autorka dobija mogućnost za objavljivanje knjige u ediciji "Feniks" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". 
 
 
 
Odluku žirija Fonda "Todor Manojlović" da nagradu dodeli Markovićevoj obrazložila je Vladislava Gordić-Petković, predsednik Upravnog odbora Fonda. Ona je istakla da je Milena Marković "jedan od najupečatljivijih glasova naše pozorišne i poetske scene, kulturnoj javnosti najpoznatija kao autorka reskih i provokativnih komada Paviljoni, Šine, Nahod Simeon i Brod za lutke, isto tako i kao pisac scenarija za filmove Sutra ujutro i Beli, beli svet, čije snimanje počinje ovih dana".
- Njene su drame igrane u pozorištima od Beograda do Čikaga i ovenčane nizom značajnih nagrada: Sterijinom nagradom za tekst, nagradom "Miloš Crnjanski", a Markovićeva je prva dobitnica Nagrade "Borislav Mihajlović - Mihiz" koju dodeljuje Srpska čitaonica u Irigu. U njenim dramama se radikalno i bespoštedno preispituju etičke i estetičke vrednosti postapokaliptičkog sveta koji je surov i obestrašćen. Drame Milene Marković obračunavaju se sa malograđanštinom i nacionalnim iluzijama, ulaze u dijalog o prevrednovanju vrednosti i postavljaju nove okvire umetničkog stvaralaštva na srpskom jeziku. Teme i dometi njenog dosadašnjeg opusa u saglasju su sa umetničkim i kulturnim postignućima velikana pisane reči po kome je nagrada dobila ime: to je i opredelilo Žiri Fonda "Todor Manojlović" da ovoj izuzetnoj spisateljici dodeli nagradu za moderni umetnički senzibilitet – rekla je Vladislava Gordić-Petković. 
 
Zahvaljujući na nagradi, Markovićeva se osvrnula na neke "prizore Vojvodine", s obzirom da je najzanačajnije nagrade za svoje stvaralaštvo zaslužila upravo na ovim prostorima. 
- Ispostavilo se i da su moje najznačajnije predstave upravo "vojvođanske", odnosno igrane u Srpskom narodnom pozorištu. Volela bih da sledeći scenario koji budem radila bude snimljen u Vojvodini, koju lično vidim i doživljavam kao u filmovima Saše Petrovića, sa slikama koje su poput nekih malih ikona, punih različitih znakova i simbola – istakla je aktuelna dobitnica nagrade Fonda "Todor Manojlović".
 
      
 
Povelju Mileni Marković uručila je direktorka Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Dragana Sabovljev, dok je umetničku sliku uručio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, koji je priredio i prijem za dobitnicu nagrade i članove Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović" koji su prisustvovali svečanosti.
 
 
Milena Marković sedamnaesti je dobitnik ove prestižne nagrade, koju je 1991. godine ustanovila Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", kao trajni znak sećanja na Todora Manojlovića, jednog od najznačajnijih naših književnika i književnih kritičara iz perioda Moderne. "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet" dodeljuje se stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje "autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i smislom stvaralaštva Todora Manojlovića".
 
Pre Markovićeve laureati nagrade Fonda "Todor Manojlović" bili su Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Miodrag B. Protić, Đorđe Balašević, Dušan Kovačević, Marina Abramović, Miroljub Todorović, Momo Kapor, Pavle Ugrinov, Jovan Hristić, Jovica Aćin, Vida Ognjenović, Miroslav Josić Višnjić, Radovan Vučković, Oto Tolnai i Muharem Pervić.