Obeležava se Svetski dan Roma

Povodom  8. aprila, Svetskog dana Roma, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izdao je saopštenje sledeće sadržine:  
 
"Svetski dan Roma, koji se danas obeležava širom planete, ustanovljen je s ciljem da se javnosti ukaže na težak položaj tog naroda. Romi su i naši sugrađani, koji se, nažalost, svakodnevno bore s različitim životnim problemima, diskriminacijom i predrasudama. Često bez opravdanog razloga, oni nisu tretirani kao ravnopravni i odgovorni članovi društva.  
 
Zakonom o manjinskim pravima Romima je garantovano pravo kreiranja sopstvene kulturne politike. I lokalna samouprava u Zrenjaninu sprovodi različite aktivnosti koje treba da doprinesu većoj socijalizaciji i integraciji romske populacije u sve društvene tokove. Iako se u tom poslu suočavamo s brojnim preprekama, od toga nećemo odustati, a kao prioritete koji donose rezultate na duži rok, izdvajamo školovanje najmlađih Roma, adekvatno radno angažovanje i obezbeđenje smeštaja dostojnog civilizovanih ljudi. 
 
Oduvek tolerantni i multikulturalni građani Zrenjanina unapređenju života Roma mogu doprineti većom tolerancijom, boljim razumevanjem i shvatanjem njihove istorije i kulture. I to ne samo na današnji dan, već i u svakodnevnom životu." – kaže se u saopštenju Aleksandra Martona. 
 
 
 
I u trećoj godini evropske strateške akcije "Dekada uključenja Roma", čiji su ciljevi da se otkloni diskriminacija Roma i da se oni uključe u društvene tokove, najveći problemi Roma u Srbiji su nepostojanje državne politike prema Romima, diskriminacija i problem predrasuda. 
 
Prema podacima Romskog informativnog centra, oko 49 odsto romske populacije u Srbiji ugroženo je siromaštvom, dok oko 60 procenata Roma nema završenu osnovnu školu. Od svih nezaposlenih u Srbiji, 60 odsto čine Romi. Jedan od njihovih najvećih problema su nelegalna naselja u kojima žive u uslovima opasnim po zdravlje i život. 
 
 
 
Prema popisu stanovništa iz 2002. godine, u Srbiji živi oko 108.000 Roma, dok se prema nezvaničnoj statici UNICEF-a procenjuje da u Srbiji živi od 400.000 do 700.000 pripadnika romske nacionalne manjine. 
 
Na teritoriji Grada Zrenjanina prema zvaničnom podacima živi 2471 pripadnik romskog naroda, ali koordinator za romska pitanja pri Gradskoj upravi Zrenjanin Dobrila Nikolić kaže da realno ta cifra iznosi oko 4000. To je oko 3% ukupne populacije koja živi na teritoriji Grada Zrenjanina, a pravo stanje biće poznato po završetku internog popisa Roma koji je u toku i koji realizuje upravo Kancelarija za romska pitanja Gradske uprave.