Osvećenje zemljišta novog hrama na Bagljašu

U nedelju, 26. aprila 2009. godine, u 18 časova, održaće se svečanost osvećenja zemljišta novog hrama u zrenjaninskom naselju "Bagljaš" i postavljanje krsta. Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin i Odbor za izgradnju hrama, pod geslom "Obnovimo sebe - podignimo hram!" obaveštavaju javnost i potencijalne donatore da otpočinju izgradnju hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista (Spasovdan) na Bagljašu. Za izgradnju ovog impozantnog verskog objekta, na prostoru između ulica Bulevar Veljka Vlahovića i Stražilovske, biće potrebno oko 2,5 miliona evra, te je Odbor za izgradnju hrama, u skladu sa odlukom Eparhijskog upravnog odbora Eparhije banatske i ustava Srpske pravoslavne crkve, doneo odluku o priložnicima postavivši sledeće kategorije: Dobrotvori od 1.000 evra, Veliki dobrotvori od 10.000 evra i Zadužbinari od 30.000 evra. Svi prilozi biće sabirani tokom izgradnje hrama, tako da će svako imati priliku da sebe uvrsti u neku od kategorija tokom višegodišnje izgradnje. Imena Dobrotvora, Velikih dobrotvora i Zadužbinara biće upisana u letopis Hrama i ispisana na mermernim pločama koje će biti postavljene na prikladnim mestima pri Hramu. Svako će dobiti i Arhijerejsku Gramatu po kategoriji u kojoj je uvršten. Imena svih biće pominjana na svetim Liturgijama o hramovnoj slavi i činiće se parastosi dok postoji Hram. 
 
 
      
 
U saopštenju Srpske pravoslavne crkvene opštine i Odbora za izgradnju hrama navodi se da će nova crkva biti u centru Bagljaša, naselja koje ima 20.000 stanovnika, a ni jednu bogomolju: "Ova impozantna i velelepna vizantijska građevina po stilu će podsećati na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića, a biće posvećen Hristu, Svemilostivom Spasu i Njegovom Vaznesenju. Hram nije prosto simbol duhovne stvarnosti, nego i mesto gde se ono realno otkriva, mesto otkrivenja slave Božje" - kaže se u saopštenju, i dodaje da će crkva biti posvećena Hristu, Svemilostivom Spasu i njegovom Vaznesenju. Kao što je poznato, praznik Vaznesenja Hristovog, u narodu poznatiji kao Spasovdan, proslavlja se uvek u četrdeseti dan po Vaskrsenju. Zemljište na kome će nići hram, biće osveštano, dakle, 26. aprila u 18 časova, a potom će biti održana i prva donatorska večera.
 
 
Odlukom Gradskog veća Grada Zrenjanina, da podsetimo, Srpskoj pravoslavnoj crkvi odobreno je milion dinara, u svrhu početka izgradnje hrama.  
 
O izgradnji novog hrama na Bagljašu, njegovom izgledu, mogućnostima doniranja i drugim aktivnostima vezanim za izgradnju, više informacija može se dobiti na internet prezentaciji www.novihram.info