Podignuta optužnica protiv Gorana Kneževića

Specijalno tužilaštvo podiglo je juče optužnicu protiv gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića i još 22 okrivljena za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita. Optužnicom se Kneževiću kao organizatoru i ostalim optuženima kao članovima "organizovane kriminalne grupe" stavlja na teret da su od 2006. do 2008. godine, kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima, zloupotrebili službeni položaj i pričinili štetu opštini Zrenjanin od najmanje 150 miliona dinara.
 
To su uradili na položajima gradonačelnika, načelnika odeljenja i direktora javnih preduzeća, tako što su na nezakonit način davali u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište u Zrenjaninu čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik opština Zrenjanin, navedeno je u saopštenju specijalnog tužilaštva. Zemljište je davano u zakup suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, bez raspisivanja javnih tendera, neposrednom pogodbom s osobama zainteresovanim za zakup. Istovremeno, visina ugovorene zakupnine i troškova na ime uređenja građevinskog zemljišta utvrđivane su suprotno odlukama Skupštine opštine i Grada Zrenjanina, u iznosima znatno nižim od propisanih, navedeno je u saopštenju.
 
Pored toga, stoji u optužnici, pripajano je neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište, kroz nezakonitu primenu mogućnosti ispravke granica susednih katastarskih parcela. Na taj način su se, umesto uređenja međnih linija, davale u zakup na 99 godina kompletne katastarske parcele od nekoliko ari do polovine hektara.
 
U istom periodu, te osobe su organizovale javne tendere za dodelu usluge obezbeđenja pojedinih objekata na području grada Zrenjanina, na kojima je kao najpovoljniji ponuđač posao dobijala agencija "Gvozden", čiji je vlasnik okrivljeni Uglješa Grgur. Tenderi su bili unapred dogovoreni, a privid legalnosti obezbeđen je tako što je vlasnik agencije "Gvozden" dostavljao još dve ponude u ime drugih agencija i preduzeća, bez njihove saglasnosti i ovlašćenja. Novac dobijen od Turističke organizacije opštine Zrenjanin i opštine Zrenjanin "izvlačen" je s računa agencije "Gvozden" na račune "fantomskih preduzeća", podizan u gotovom i prisvajan od članova kriminalne grupe.
 
U optužnici je predloženo da se Kneževiću produži pritvor, isto kao i optuženima Ivanu Deviću, Grguru i Milu Unčaninu. Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica podignuta protiv: gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, koordinatora u oblasti privrede i rada javnih preduzeća opštine Zrenjanin, a sada pomoćnika gradonačelnika Ivana Devića, bivšeg načelnika Odeljenja za urbanizam u SO Zrenjanin Nikole Halasa, bivšeg načelnika Odeljenja za finansije Davida Dimkića, bivšeg predsednika tenderske komisije u Zrenjaninu Bratislava Tomića, bivšeg direktora Turističke organizacije Zrenjanin Milana Miloševa, vlasnika agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje "Gvozden" u Novom Sadu Uglješe Grgura, radnika agencije Marijane Šarenac i Vladana Racića, investitora iz Beograda Bojana Selimovića, preduzetnika iz Beograda Branka Savkovića, bivših direktora Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina Lasla Fuksa, Božidara Đurice i Milorada Ponoćka, advokata iz Zrenjanina Đorđa Matića, kao i vlasnika „Autobanata“ Mileta Jerkovića. Optužnicom su obuhvaćeni i okrivljeni Mile Unčanin, Ranko Babović, Milorad Smiljković, Mladen Živković, Miloš Baždar i Dragan Đorđević.
 
Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su 1. oktobra prošle godine, a istraga protiv njih proširivana je nekoliko puta.