Saopštenja predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona

Povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje i Nacionalnog dana sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, saopštenjima se oglasio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.

"Ujedinjene nacije proglasile su 22. april za dan posvećen borbi protiv ugrožavanja životne sredine. Iako se ovaj dan obeležava još od 1970. godine, u više od 150 zemalja sveta, još uvek većina čovečanstva nije u dovoljnoj meri svesna značaja očuvanja sopstvenog životnog okruženja. Iako je Zrenjanin, po stepenu zagađenosti životne sredine, ipak manje ugrožen od mnogih, problemi koji su prisutni i sa vodom za piće, divljim deponijama, vazduhom, tokom Begeja kroz grad, opominju i pozivaju na angažovanje svih koji mogu doprineti njihovom rešavanju.

Takođe, obeležavajući Međunarodni dan planete Zemlje, Gradska uprava pokreće akciju prikupljanja sekundarne hartije u okviru svojih službi i odeljenja. Prodajom upotrebljene hartije obezbediće se inicijalna finansijska sredstva za nabavku boksova za kontinualno odlaganje ovih sirovina, a u zavisnosti od priliva sredstava, ona će biti usmeravana za socio-humanitarne potrebe ugroženih kategorija stanovništva u Zrenjaninu."

Povodom 22. aprila, Nacionalnog dana sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izdao je sledeće saopštenje:

"Danas, kada  se sećamo žrtava genocida u Drugom svetskom ratu, još jednom moramo da podsetimo da ćutanje o svim ratnim zločinima počinjenim na ovim prostorima prema civilnom stanovništvu istovremeno znači i zaborav i mogućnost da se nešto slično ponovi. Još jednom naglašavamo, a to ćemo činiti u svakoj prilici, da se bolja budućnost svih, ovde prisutnih, naroda može graditi samo uz prisećanje na prošlost i uz potpuno razumevanje istorijskih lekcija i pouka."

Nacionalni dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je grupa zatočenika izvršila proboj iz ustaškog logora smrti u Jasenovcu, u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Republika Srbija se, prihvatanjem preporuke UN o utvrđivanju nacionalnog dana sećanja na nevino postradale u Drugom svetskom ratu, svrstala među demokratske države koje su to učinile i ovaj dan je u našoj zemlji posvećen sećanju na stradale Srbe, Jevreje, Rome i pripadnike drugih nacija stradale u koncentracionim logorima, masovnim odmazdama i drugim oblicima ratnog zlostavljanja.