"Dan otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine" u Zrenjaninu

Uz učešće građana, predstavnika lokalne samouprave, odbornika i pokrajinskih poslanika, u Skupštini grada Zrenjanina održan je "Dan otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine - u susret građanima", koji se tradicionalno održava svake poslednje subote u mesecu. Nakon što je Skupština APV "otvarala vrata" građanima i institucijama Novog Sada, ovi susreti organizovani su i u Senti, sada u Zrenjaninu, a naredni će biti održan u Sremskoj Mitrovici.
 
 
Delegaciju pokrajinskog parlamenta u Zrenjaninu je predvodio predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, a rad i aktivnosti pokrajinske administracije predstavili su i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine dr Branislava Belić, Branimir Mitrović i Igor Mirović. Na početku posete Zrenjaninu, članovi delegacije razgovarali su sa domaćinima "Dana  otvorenih vrata", gradonačelnikom Zrenjanina dr Miletom Mihajlovim, predsednikom Skupštine grada Zrenjanina Aleksandrom Martonom i zaštitnikom građana Grada Zrenjanina Vladimirom Arsićem. Izražavajući zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije u Zrenjaninu, Mihajlov i Marton predstavili su rad i ciljeve gradske samouprave, kao i planove i projekte koji se u Zrenjaninu sprovode u cilju smanjenja nezaposlenosti i boljeg života građana. Oni su posebno istakli nekoliko kapitalnih projekata koji se privode kraju, poput izgradnje hale sportova, izgradnje Medicinske škole i "Sigurne kuće", kao i nastavka svih započetih infrastrukturnih projekata.
 
 
 
U Svečanoj sali Gradske kuće sa građanima Zrenjanina su razgovarali i predsednik Poslaničke grupe "Za evropsku Vojvodinu" u Skupštini AP Vojvodine Dragoslav Petrović i pokrajinski poslanik Zoltan Sombati. Pozdravljajući učesnike skupa, predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši naglasio je da je Skupština AP Vojvodine krajem prošle godine otvorila vrata građanima, organizujući svake poslednje subote u mesecu "Dan otvorenih vrata". 
- Mi u pokrajinskoj administraciji imamo prvenstveni zadatak da "služimo" građanima Vojvodine i borimo se za interese Pokrajine, pa smo odlučili da susrete s građanima organizujemo i van sedišta Skupštine. Važno je i da mi upoznamo kako građani žive van centra Pokrajine, danas, konkretno, u Zrenjaninu, koji su njihovi problemi i gde pokrajinske institucije mogu da pomognu. Istovremeno, prezentovaćemo naš rad i aktivnosti Zrenjanincima – istakao je Šandor Egereši. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, rekao je da ovakvi susreti, i međusobni dijalog, mogu doprineti rešavanju određenih problema koje imaju građani, dok je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton ocenio saradnju zrenjaninske lokalne samouprave sa pokrajinskim organima vlasti kao "izuzetno dobru".
- Mi želimo da ovoj saradnji pružimo i dodatni kvalitet, čemu doprinose česte posete predstavnika i izvršne i zakonodavne vlasti i zajedničko učešće u različitim projektima. I danas je bilo reči o organizovanju zajedničkih sednica odbora i radnih tela Skupštine Vojvodine i Skupštine Zrenjanina i mislim da ćemo u narednom periodu pokazati da dobro "umrežene" vlasti – republička, pokrajinska i lokalna – zaista mogu da dodaju taj kvalitet i pruže nove ideje za uspešan rad – rekao je Marton. 
 
 
Predsednik pokrajinskog parlamenta predstavio je najvažnije aktivnosti aktuelnog saziva Skupštine APV, među kojima su jačanje institucija AP Vojvodine, jačanje regionalnog inter-parlamentarnog dijaloga i uključivanje u brojne evropske regionalne inicijative. Egereši je građanima Zrenjanina predstavio i Evroregionalnu inicijativu za toleranciju, koju je do sada potpisom podržalo više od hiljadu ljudi.
- Naša multijezična, multikulturalna, multikonfesionalna i tolerantna Vojvodina predstavlja Evropu "ujedinjenu u različitostima" u malom" - istakao je Egereši. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Branislava Belić predstavila je aktivnosti i rad Skupštine i skupštinskih odbora u oblastima zdravstva, socijalne politike, obrazovanja i kulture, posebno naglašavajući važnost projekta "bezbednih zajednica", u koji se do sada uključio veliki broj vojvođanskih opština.
 
Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Igor Mirović naglasio je da, i pored različitih mišljenja i stavova, čelnici i poslanici pokrajinskog parlamenta zajednički rade u korist AP Vojvodine i svih njenih građana. On je ukazao na važnost jačanja lokalnih samouprava, kao i na potrebu sinhronizovane reakacije i pomoći svih organa vlasti, od opštinskih do državnih, neuspešno privatizovanim preduzećima u AP Vojvodini i radnicima koji su zbog toga dovedeni na rub egzistencije.  Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Branimir Mitrović istakao je da poseta građana Zrenjanina "Danu otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine", najbolje govori o važnosti i potrebi direktne komunikacije pokrajinskih i lokalnih predstavnika vlasti sa građanima, kao i o važnosti procesa regionalizacije i perspektivama i izazovima na putu evropskih integracija Republike Srbije. 
 
Uspešnosti skupa u Zrenjaninu doprineli su i prisutni građani, koje su, između ostalog, želeli da od funkcionera pokrajinske zakonodavne vlasti čuju nešto više o mogućnostima rešavanja problema iz oblasti poljoprivrede, privatizacije, zdravstveno-socijalne zaštite i drugih.