Nastavak skupštinskih zasedanja u septembru

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić, na današnjoj konferenciji za novinare, najavili su dvomesečnu pauzu u skupštinskim zasedanjima. Tokom ovog perioda lokalni parlament će se pripremati za jesenja zasedanja, tokom kojih će se na dnevnom redu naći niz značajnih odluka, poput nekih iz oblasti zaštite lica s invaliditetom ili komunalne sfere. Nastavkom rada Skupštine zaživeće i svojevrsni aktiv, odnosno kolegijum predsednika Skupštine grada, koji će predlagati Skupštini da daje mišljenja o zakonima kojima se uređuju pitanja od interesa za lokalnu samoupravu.
 
 
Aleksandar Marton pozdravio je usvajanje Zakona o komunalnoj policiji, koje je usledilo, između ostalog, i nakon inicijative podnete od strane lokalne samouprave u Zrenjaninu. Primena ovog zakona trebalo bi, po Martonovim rečima, da donese poboljšanje u održavanju komunalne higijene, sprečavanje i sankcionisanje uništavanja životne sredine i javnih dobara, kao i sprečavanje divlje gradnje. 
- Skupština grada, koja je sada potpuno konstituisana, nastaviće da radi po dosadašnjim principima koji su je, na osnovu broja usvojenih odluka i održanih zasedanja, svrstali među najuspešnije u zemlji, a to su principi evropskog i jakog Zrenjanina, Zrenjanina kog se niko neće stideti. Očekujem da ćemo biti među prvim gradovima u Srbiji u kojima će početi primena Zakona o komunalnoj policiji, a takođe očekujem da se u parlamentu Republike Srbije što pre na dnevnom redu nađe i predlog Zakona o imovini lokalne samouprave, na čiju hitnost usvajanja smo dopisom takođe ukazali predstavnicima Skupštine Srbije. Mi razumemo da lokalna samouprava treba da snosi deo tereta ekonomske krize, ali očekujemo od Vlade i Skupštine Republike Srbije da dopuste lokalnim samoupravama da gazduju onim što i jeste njihovo  – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine.
 
Marton se osvrnuo i na nedavno obeležavanje godišnjice ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu i rekao da je sramotno što se pojedini spomenici u gradu, posvećeni žrtvama fašizma, nalaze u zapuštenom stanju. 
- Razgovarali smo o tome s predstavnicima javnih komunalnih preduzeća i ti objekti moraju da budu onakvi kakvi su bili kada su i podignuti. Ideja pobede nad fašizmom mora u Zrenjaninu da živi, to su i principi na kojima počiva savremena Evropa, i samo borba za takve principe može pokazati da smo u startu "evropski" opredeljeni – istakao je Marton. 
 
 
U prvom obraćanju javnosti nakon izbora na mesto zamenika predsednika Skupštine grada, Predrag Jeremić je rekao da će njegova uloga biti, zahvaljući odnosu poverenja s predsednikom, da mu pomogne i učestvuje u poboljšanju rada i još većoj efikasnosti Skupštine grada. 
- Mišljenja sam da je Skupština organ vlasti koji je u dosadašnjem periodu, nekako, najbolje prevazišao krizu u kojoj se u jednom trenutku našla lokalna samouprava Grada Zrenjanina, nakon poznatih događaja. Očekujem i unapređenje odnosa s odbornicima, a na mom dosadašnjem mestu, predsednika odborničke grupe "Za evropski Zrenjanin", za sada se našao Boško Kojičić – rekao je Jeremić. 
 
Predsednik Skupštine grada obavestio je novinare o nedavnoj poseti Sarajevu i učešću u radu Konferencije asocijacije multietničkih gradova jugoistočne Evrope – FILIA. On je istakao značaj čitavog niza susreta koji su tokom Konferencije ostvareni i razgovora sa eminentnim sagovornicima i ocenio ih kao veoma korisne za buduće odnose Grada Zrenjanina s gradovima u regionu.
- Iako se radi o većim mestima od Zrenjanina, poput Sarajeva ili Skoplja, sama činjenica da se naš grad nalazi u Skupštini asocijacije FILIA, govori, pre svega, o odnosu drugih sredina prema nama i mislim da se sve to uklapa u našu ideju o evropskom Zrenjaninu i otvara nam brojna vrata. Potvrda navedenog je i nedavna poseta gradonačelnika Zrenjanina, dr Milete Mihajlova, Budimpešti, koja je takođe imala za cilj jačanje saradnje našeg grada s najznačajnijim centrima u okruženju – zaključio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton na današnjoj konferenciji za novinare.