Poseta delegacije Zrenjanina Mađarskoj

U okviru državno-privredne delegacije Srbije, koju je predvodio premijer Mirko Cvetković, u Budimpešti je u dvodnevnoj poseti boravila i delegacija grada Zrenjanina, koju je predvodio gradonačelnik dr Mileta Mihajlov.
Povodom ove posete u Privrednoj komore Mađarske je upriličen sustret privrednika Mađarske i Srbije, a skupu su se obratili i premijeri dve zemlje. Delegacija Zrenjanina je ostvarila  kontakte sa zvaničnicima Privredne komore Mađarske, kao i sa predstavnicima, Srpsko-mađarske mešovite privredne komore i informisala se o mogućnostima privredne saradnje dve zemlje.

 

 


U nastavku posete našu delegaciju je primio i gradonačelnik Budimpešte dr Gabor Demszky, koji je u više navrata posetio Zrenjanin i pomogao kulturnu saradnju dva grada.

 

 


Ovoga puta su razmatrane mogućnosti učešća Zrenjanina u različitim razvojnim projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske Unije, a tiču se razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i o učešću u Pan-Evropskom kulturno-privrednom projektu, tzv. Koridor 5 .

 

 


Takođe, gradu je ponuduđen kompletan know-how  o medijskom predstavljanju Zrenjanina na raznim međunarodnim investicionim sajmovima, kao i zajedničko prezentovanje potencijala našeg grada pred zainteresovanim investitorima.
Lokalna samouprava Budimpešte  je takođe, organizovala prezentaciju u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća o podsticajnim merama za razvoj ovog sektora.
Veoma važan deo posete Budimpešti vezan je za Mađarsku agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza  ITD Hungary,  gde je zrenjaninska delegacija prezentovala investicione mogućnosti Zrenjanina.