U Ečki održan 49. Festival folklora Rumuna Vojvodine i Srbije

Proteklog vikenda Ečka je bila domaćin  49. Festivala folklora Rumuna Vojvodine i Srbije. Na ovoj velikoj manifestaciji kulture zaigrali su folklorni orkestri, pevali horovi i solisti i svirali instrumentalisti i orkestri iz mnogih mesta sa rumunskim življem, sa ovdašnjim, i gostima iz Rumunije. Ukupno je nastupilo više od 1700 učesnika, koji su svoje umeće žiteljima Ečke i njihovim mnogobrojnim gostima demonstrirali na otvorenoj pozornici u dvorištu osnovne škole "Dr Aleksandar Sabovljev". 
 
 
Festival je otvorio predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, koji je tom prilikom istakao da sadašnja kompjuterska generacija i generacije koje dolaze imaju obavezu da sučuvaju i obogate sopstvenu tradiciju, ali i da čitavu baštinu na koju smo toliko ponosni, prenesu dalje, za neke buduće naraštaje.
- Broj od hiljadu sedam stotina učesnika znači da je da je vaš entuzijazam više nego uspešan, jer bez toga ne bi bilo već 49 susreta Rumuna Vojvodine. Biti Vojvođanin ne znači izgubiti svoj jezik, svoje poreklo i svoje "ja", već obrnuto, znači sačuvati svoj identitet, a istovremeno voleti i poštovati narode sa kojima živimo - rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine. 
 
Goste i učesnike festivala pozdravili su i predsednik Izvršnog odbora festivala Todor Petrović, predsednik Nacionalnog saveta Rumuna u Vojvodini i Srbiji Daniel Petrović i gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov.
 
 
Između ostalih brojnih učesnika, folklornih ansambala, muzičkih grupa i solista, tokom Festivala nastupali su i Orkestar Nacionalnog saveta Rumuna i Bora Dugić, legendarni solista na fruli, profesionalni folkorni ansambl "Timiš" iz Temišvara, hor i folklorna grupa ečanskog KUD-a "Štefan Štefu" (koji je, uz pomoć Mesne zajednice, Grada Zrenjanina i Izvršnog veća Vojvodine i organizator Festivala)  a na gala - završnoj večeri, osim aktuelnih, nastupili su i pobednici sa ranijih Festivala, kao i Filharmonija iz Temišvara. 
 
 
(Fotografije preuzete sa internet-prezentacije Izvršnog veća AP Vojvodine)