Zrenjanin posetile delegacije iz Tadžikistana, Uzbekistana i Azerbejdžana

Zrenjaninsko iskustvo u privlačenju investicija i stvaranju uslova za dolazak stranog kapitala, deo su prakse koju žele da primene i zemlje poput Tadžikistana, Uzbekistana i Azerbejdžana čije su delegacije boravile prošlog četvrtka u našem gradu.

 

  


Tim povodom organizovana je serija prezentacija svega što je na planu komunikacije s investitorima i konkretnih ulaganja urađeno uz pomoć stručnjaka Svetske banke, a predstavljena je reforma poslovnog okruženja Grada Zrenjanina, regulatorna reforma i sistem kontrole kvaliteta administrativnih postupaka, registar formalnosti i poslovno okruženje.

 

 


- Gradska uprava Zrenjanina prikazala je rezultate višegodišnje reforme administrativnih postupaka, sprovedenih u okviru projekta Međunarodne finansijske korporacije pod nazivom „Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou“ ili popularnije „giljotina“. Projekat smo započeli sredinom 2007. i završili početkom ove godine, postigavši cilj da se smanje procedure za dobijanje administrativnih dozvola i što pre započne ulaganje investitora, a to je u praksi brzo zaživelo zbog razvoja industrijskih zona. Posebno smo ponosni na činjencu što naš primer žele da slede druge zemlje - rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Predrag Stankov.

 

  


Delegacije državnih uprava iz tri azijske zemlje, nekadašnjih republika u sastavu Sovjetskog saveza, posetile su u Zrenjaninu Zonu unapređenog poslovanja BID, Biznis inkubator i industrijske zone. Inače, projekat „Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou“ započeo je u Kruševcu, Zrenjaninu, Užicu, Vranju i Nišu, a sredstva za njegovu realizaciju je obezbedio švajcarski državni Sekretarijat za ekonomske odnose.