Goran Knežević negirao navode iz optužnice

(Agencije)
Bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević negirao je juče na početku suđenja optužbe da je kao organizator kriminalne grupe malverzacijama s građevinskim zemljištem, zloupotrebivši službeni položaj, oštetio budžet tog grada za više od 150 milona dinara. 
 
"Nisam kriv, sporovodio sam državnu politiku na lokalnom nivou na najbolji mogući način. Nisam oštetio javne finansije, naprotiv, uvećao sam ih i nisam stekao nikakvu imovinsku korist", rekao je Knežević iznoseći odbranu na početku suđenja pred većem Specijalnog suda u Beogradu. 
 
 
Bivši gradonačelnik je izneo tvrdnje da je proces montiran i to iz dva razloga.  Prvi je njegovo neslaganje s vrhom vojvođanske vlasti, a pre svih s presednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem, koji nije želeo da podrži koncept ekonomskog razvoja i decentralizacije. 
 
Drugi razlog je lične prirode, jer se, kako je rekao, usprotivio zapošljavanju u lokalnoj samoupravi supruga i prijateljica policijskih inspektora, od kojih je jedan potpisao krivičnu prijavu protiv njega. 
 
Knežević je u skoro sat vremena izlaganja detaljno obrazložio svoje viđenje optužnice, napomenuvši da je za koncept industrijskih zona, za koje je optužen, grad Zrenjanin naknadno dobio nagradu Privredne komore Srbije, a on proglašen najbojim graodnačelnikom u Srbiji 2007. godine.
 
 
"Čitava ova afera je pokušaj moje političke, stručne i lične diskreditacije, i onoga što sam uradio, a što je do juče hvaljeno kao dobar recept za čitavu Srbiju. Ovo je, nažalost, i akcija zaustavljanja razvoja Zrenjanina, koji je posle mnogo godina bio na putu pune ekonomske, kulturne i sportske ekspanzije", rekao je Knežević.
 
Izjašnjavajući se o krivici koja mu se stavlja na teret, Knežević je kazao da se tvrdnjama o davanju mita "vređa inteligencija i poslovni duh investitora", navodeći da su uslovi za izdavanje zamljišta bili utvrđeni i javni, da je cena svuda bila fiksna i da je zakup jednog metra kvadratnog iznosio šest evra. 
 
"Postavljam pitanje zašto bi pri svemu tom bilo potrebno da neko daje mito, kada su pravila bila ista za sve i da li bi 30 investitora došlo da je trebalo da daju mito", rekao je bivši gradonačelnik Zrenjanina i upitao "da li bi u takvoj situaciji država dala stimulacije investitorima koji su dolazili u Zrenjanin i da li bi Evropska unija sa 4,5 milona evra finansirala izgradnju druge industrijske zone u Zrenjaninu?".
 
 
Nakon iznošenja odbrane, Knežević je počeo da odgovara na pitanja tužioca, koji će svoje ispitivanje, nastaviti i drugog dana suđenja. 
 
"To znači da će Goran Knežević pokušati da sudsko veće uveri da specijalno tužlaštvo nije pružilo dokaze za svoje tvrdnje i da je njegovo postupanje u svojstvu gradonačelnika bilo motivisano interesom razvoja grada i sprovođenjem državne politike u privlačenju investicija", rekao je Krsto Bobot, branilac Gorana Kneževića. 
 
Uprkos velikom interesovanju javnosti, Goran Knežević nije govorio o novcu koji je pronađen u njegovom privatnom sefu, za koji je tvrdio da je deo donacija za Demokratsku stranku, uz obrazloženje advokata da je o tome detaljno govorio u istrazi. 
 
"Ako sudsko veće budu zanimali detalji, on je spreman i o tome da govori", rekao je Bobot.  
 
Nakon Goran Kneževića odbranu će i izneti i preostalih 20 optuženih. Sud je za taj posao odredio 7 dana, tako da će saslušavanje biti završeno u utorak. Nakon toga se prelazi na dokazni postupak, a rokovi za to će biti naknadno određeni.