Počinje suđenje Goranu Kneževiću

Pred sudskim većem Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu (Specijalni sud), kojim predsedava Maja Kovačević Tomić, danas u 14.30 časova počinje glavni pretres protiv Gorana Kneževića, bivšeg gradonačelnika Zrenjanina i još 21 osobe, koje su optužene za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita. Za sada je zakazano sedam vezanih radnih dana suđenja. Suđenje je otvoreno za javnost, ali nije dozvoljeno video i tonsko snimanje procesa.
 
Prema optužnici, koju je Specijalno tužilaštvo podiglo 1. aprila, na teret im se stavlja da su od 2006. do 2008. godine kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima na nezakonit način davali u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik Opština Zrenjanin. Tvrdi se da je davanje u zakup zemljišta vršeno suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, bez raspisivanja javnih tendera, neposrednom pogodbom sa zainteresovanima za zakup. Na taj način, kako se ističe, prisvojili su najmanje 34 miliona dinara, a istovremeno budžetu grada naneli su štetu veću od 150 miliona dinara. 
 
 
Pored Kneževića, koji se u pritvoru nalazi od 1. oktobra 2008. godine, optuženi su i nekadašnji koordinator za oblast privrede opštine Zrenjanin Ivan Dević, bivši načelnik Odeljenja za poslove urbanizma opštine Zrenjanin Nikola Halas, vlasnik agencije "Gvozden" Uglješa Grgur, bivši predsednik Privremenog organa opštine Zrenjanin Bratislav Tomić, bivši direktor "Turističke organizacije grada Zrenjanina" Milan Milošev, bivši načelnik Odeljenja za poslove finansija i računovodstva opštine Zrenjanin David Dimić, službenica agencije "Gvozden" Marijana Šarenac i investitor Bojan Selimović. 
 
Među optuženima su i bivši direktori "Direkcije za izgradnju grada Zrenjanina" Laslo Fuks, Božidar Đurica i Milorad Ponoćko, kao i Branko Savković, Mile Unčanin, Vladan Racić, Đorđe Matić, Ranko Babović, Milorad Smiljković, Mladen Živković, Miloš Baždar, Dragan Đorđević i Mile Jerković. 
 
Svi optuženi brane se sa slobode, osim Gorana Kneževića i Ivana Devića koji su u pritvoru više od godinu dana (Knežević), odnosno sedam meseci (Dević).