Promovisana monografija "50 godina Umetničke kolonije Ečka"

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće u petak, 8. oktobra, promovisana je monografija "50 godina Umetničke kolonije Ečka", autora Bele Durancija i Save Stepanova. Ovo luksuzno izdanje daje presek rada jedne od najznačajnijih gradskih ustanova kulture i jedne od najstarijih likovnih kolonija na ovim prostorima, a osim tekstualnih podataka i pobrojanih učesnika svih saziva Kolonije, knjiga sadrži i bogatu zbirku reprodukcija, nastalih tokom rada Kolonije.  
 
 
Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine, kao organizacija privremenog boravka zainteresovanih umetnika koja postaje stecište novih umetničkih ideja. U radu Kolonije učestvovala su najznačajnija imena jugoslovenske umetnosti, a zbirka Kolonije, potom i Savremene galerije u Zrenjaninu, nastala tokom proteklih pola veka, broji više od 2500 radova različitih likovnih tehnika. Ona predstavlja ne samo potvrdu ozbiljnog rada učesnika Kolonije, već daje pregled celokupne savremene jugoslovenske i srpske umetnosti, od 1945. godine do danas. 
 
Osim jednog od autora, likovnog kritičara Save Stepanova, prisutnima na promociji prigodnim rečima su se obratili direktor Savremene galerije UK Ečka Radovan Živankić, učesnik prvog saziva Kolonije i član prvog Odbora UK Ečka Aleksandar Luković i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. 
 
 
Radovan Živankić ovom prilikom podsetio je na bogatu likovnu tradiciju "grada na Begeju", namerno ga tako oslovivši, "jer su poznati slikari stvarali i u Velikom Bečkereku i Petrovgradu i Zrenjaninu", dok je Aleksandar Marton još jednom ukazao na potrebu da neke od gradskih ulica dobiju imena upravo po slikarima i likovnim umetnicima, jer su oni među najzaslužnijima što naš grad ima tako bogatu i značajnu, ne samo likovnu, već uopšte kulturnu tradiciju.