Šezdeset peta godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu, Karađorđevom parku i spomeniku Žarku Zrenjaninu danas je obeležen 2. oktobar – šezdeset peta godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Drugog oktobra 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale su četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizam na ovim prostorima. 
 
 
Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina, Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, Udruženja ratnih vojnih invalida, Socijalističke partije Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske napredne stranke, mesnih zajednica i građana. Načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Tanja Dulović uputila je telegram, uz izvinjenje što nije u mogućnosti da prisustvuje obeležavanju ovog datuma. Prisutne je pozdravio i prigodnim rečima im se obratio Nedeljko Papić, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR u Zrenjaninu. 
 
      
 
Ispred Grada Zrenjanina venac na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, zamenik gradonačelnika Goran Kaurić i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
 
Povodom Dana oslobođenja grada, predsednik Skupštine Grada Aleksandar Marton istakao je da se radi o jednom od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji grada, kada je pobeđen fašizam, najveće zlo u istoriji čovečanstva.
- Grad Zrenjanin je, nažalost, jedan od gradova u našoj zemlji koji je tokom Drugog svetskog rata, na primer, izgubio čitavu jednu svoju nacionalnu zajednicu – jevrejsku. Moramo se sećati svih žrtava koje su pale u borbi protiv nacizma, kako onih koji su se borili s puškom u ruci, tako i civilnih. Loše je što se dani oslobađanja gradova u Drugom svetskom ratu sve manje i sve skromnije obeležavaju. Neki će reći da su se nakon te, 1944. godine, i kasnije, nakon marta 1945, desile u zemlji i mnoge ružne stvari. Bilo je i toga, ali ovi se datumi moraju obeležavati bez razmišljanja i bez ideoloških predznaka, jer je tada nestao kukasti krst sa ovih prostora  – rekao je Aleksandar Marton. 
 
 
Nedeljko Papić, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR u Zrenjaninu, rekao je da je za sve borce Zrenjanina ovo istorijski datum, jer od "zdravlja i slobode nema ništa lepše ni bolje na svetu".
- Stoga ovaj datum izuzetno cenimo i poštujemo, i s obzirom da volimo grad Zrenjanin u kom živimo, želimo da njegove slobodarske tradicije ostanu i dalje prisutne – istakao je Papić.