Aleksandar Marton primio omladinske aktiviste iz Omiša i Sarajeva

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton u ponedeljak, 21. decembra, primio je predsednicu Đačkog parlamenta Zrenjaninske gimnazije Andreu Kočiš i njene goste - Doris Nazor, maturantkinju iz Omiša (Hrvatska) i aktivistkinju omladinske grupe Centra za mirovne studije iz Zagreba, i Sinana Kurtovića, studenta prava i aktivistu sarajevskog Komiteta za ljudska prava. 
 
 
Andrea Kočiš rekla je da su poznanstvo i saradnja sa Doris i Sinanom proistekli nakon njenog učešća na jednom seminaru organizovanom od strane Beogradskog centra za ljudska prava. 
- Ja sam tom prilikom napisala projekat čija je tema razbijanje predrasuda i stereotipa o narodima u regionu. Doris i Sinan bili su gosti na ovom seminaru, a naše poznanstvo prošireno je i tokom učešća na regionalnim školama ljudskih prava, na kojima učestvuju omladinski aktivisti iz celog regiona. Na moj poziv oni su, eto, i po ovim lošim vremenskim uslovima, uspeli da dođu u Zrenjanin i nekoliko dana provešćemo u druženju, razmeni iskustava i planiranju nastavka saradnje – istakla je Kočiševa.
 
 
Doris i Sinan po prvi put su imali priliku da borave u Zrenjaninu i njihovi prvi utisci o gradu i ljudima su veoma pozitivni. Ističu da su na svakom koraku nailazili na gostoprimstvo i da mladi ljudi uglavnom nemaju predrasuda, kada su u pitanju druženje i saradnja u regionu, odnosno državama s nekadašnjeg jugoslovenskog prostora.