Aleksandar Marton primio proslavljenog operskog pevača Belu Mavraka

Rođen je u Beču, odrastao u Mihajlovu (gde mu i danas žive roditelji) i Zrenjaninu, živi u Kelnu, a u godini koja je na izmaku zabeležio je više od 120 nastupa širom sveta. Pre nekoliko dana stigao je sa turneje po Australiji, a već sutra vraća se za Keln, gde 1. januara nastupa na Novogodišnjem koncertu u tamošnjoj Areni. Juče je bio gost predsednika Skupštine grada Zrenjanina, kao jedan od ambasadora našeg grada i ove sredine u svetu – proslavljeni operski pevač, tenor Bela Mavrak. 
 
 
Najznačajnije pevačke korake, koji su ga usmerili ka budućoj karijeri operske zvezde, Bela Mavrak je načinio u horu "Josif Marinković", pod dirigentskom palicom maestra Slobodana Bursaća. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Kelnu, a početak operske karijere obeležio je nastupima u Beogradskoj operi. Danas nastupa na velikim svetskim scenama u okviru "Johan Štraus orkestra" i "solističkom" društvu tenora Garija Beneta, Australijanca, i Tomasa Groela, Nemca, a pod vođstvom violiniste Andrea Rijua, Holanđanina. Njihovi koncerti pune olimpijske stadione i najveće sportske dvorane, a kako kaže Bela Mavrak, njihov način interpretacije najpopularnijih operskih arija, kancona, klasičnih i evergrin kompozicija nailazi na izuzetno dobar odziv kod najšire publike. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao je da Bela Mavrak pripada uspešnim Zrenjanincima koji žive i rade u svetu, čime doprinosi i afirmaciji ove sredine. 
- U interesu nam je da već u 2010. godini ovaj veliki operski umetnik održi i jedan koncert u Zrenjaninu, o čemu smo i danas razgovarali. Ono što je, pre svega, nama cilj, kao vlasti, a s obzirom da smo dugo bili izolovani, jeste povezivanje sa svetom. Potrebni su nam ambasadori, i to ne oni klasični, diplomatski, već oni koji govore o Zrenjaninu, koji otvaraju naša vrata, upravo kakav je Bela Mavrak – istakao je predsednik zrenjaninske Skupštine. 
 
      
 
Zahvaljujući na prijemu, Bela Mavrak je istakao da se uvek oseća posebno kada dolazi u Zrenjanin, s obzirom da je ovde odrastao i da ga za naš grad vezuje puno uspomena. Govoreći o planovima i budućim nastupima, on je rekao da ga naredne godine očekuje možda i veći broj koncerata nego u ovoj godini. 
- U ovom trenutku, "Johan Štraus orkestar" predstavlja najveći "klasični" šou na svetu i po nekoliko parametara uvršteni smo u svetske rekordere. Između ostalog, bina na kojoj nastupamo dugačka je 136 i visoka 35 metara, a predstavlja kopiju čuvenog bečkog dvorca Šenbrun. Na naše turneje oprema za koncerte prevozi se u 120 kontejnera. Na nedavnoj turneji po Australiji, na svakom koncertu imali smo po 30-40 hiljada posetilaca. Rad s orkestrom Andre Rijua predstavlja mi veliko zadovoljstvo i imam sreću da budem jedan od tri tenora – solista koji nastupaju na ovim koncertima. To mi je donelo i veliku popularnost i publicitet – ističe Bela Mavrak i najavljuje skore nastupe u Nemačkoj, Južnoafričkoj republici, ali i Kubi, gde će napraviti nekoliko snimaka sa čuvenim sastavom "Buena Vista Social Club". Takođe, kao jedan od interesantnih projekata na ovim prostorima, Mavrak je rekao da mu u Novom Sadu predstoje dogovori o snimanju CD-a i DVD-a s autentičnom vojvođanskom muzikom, u autentičnim ambijentima i na svim zvaničnim jezicima zastupljenim u pokrajini. 
 
Prijemu je pisustvovao i član Gradskog veća Grada Zrenjanina Tibor Vaš, koji je rekao da je Zrenjanin uvek imao dobre muzičare i pevače, i sugerisao Beli Mavraku da razmisli o nekoj vrsti pomoći za nekog od muzičkih talenata grada, koji bi, na taj način, mogao dalje da se razvija.