Svečano otkrivena skulptura "Prelja"

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton svečano su danas otkrili skulpturu "Prelja", autorke akademske vajarke Ljubice Tapavički, postavljenu na platou između Rimokatoličke katedrale i Gradske biblioteke. Svečanosti su prisustvovali i članica Gradskog veća grada Zrenjanina Danica Vulin, zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet i direktori gradskih ustanova kulture – Radovan Živankić, Vladimir Vasiljev i Božidar Vorgić. 
 
                                               
 
Kalendarski završetak godine u Zrenjaninu obeležen je, na ovaj način, jednim lepim kulturnim događajem. Akademski slikar Radovan Živankić, direktor Savremene galerije UK Ečka i inicijator akcije za izradu ove skulpture, rekao je da postavljanje ove skulpture ima za cilj da oplemeni ne samo prostor na kom se nalazi, već i naš grad, i što je najvažnije, njegove žitelje.
- Iskrena i autentična umetnost nas čini jačim nego što pretpostavljamo da smo. Autorka ovog dela, sada pokojna Ljubica Tapavički, za sobom je ostavila brojne nagrade i priznanja. Ova skulptura posebna je i po tome što ne izaziva bilo kakvu političku konotaciju, niti posmatrače deli na one koji bi, možda, bili "za" ili "protiv" nje. Rekao bih da "Prelja" predstavlja omaž banatskoj ženi, i ako skulpturu bolje pogledamo, na njenoj odeždi nema ni jednog detalja koji bi uputio na nacionalnost te žene. To je, jednostavno, žena s ovih prostora, što upućuje i na multietničnost naše sredine – istakao je Živankić i zahvalio gradonačelniku Zrenjanina dr Mileti Mihajlovu i predsedniku Skupštine grada Aleksandru Martonu na pomoći u realizaciji ideje o postavljanju skulpture. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina podsetio je da je model za "Prelja" autorka uradila još davne 1957. godine, i da je, eto, posle pune 52 godine, delo našlo prostor da zaživi u autentičnom gradskom ambijentu.
- Uspeli smo da odlijemo ovu skulpturu, kao doprinos lokalne samouprave kulturi Zrenjanina. Ona predstavlja i omaž multikulturalnosti i multietničnosti našeg Banata i čitave Vojvodine – istakao je dr Mihajlov. 
 
 
- Otkrivanje ove skulpture, koja simboliše sve ovde prisutne narode i poziva da živimo jedni s drugima, prilika je i da najavimo bolju 2010. godinu. Značajno je za grad Zrenjanin što je dobio ovako lepo umetničko delo – rekao je Aleksandar Marton.