Državni sekretar Duško Radaković uručio saglasnost na Predlog odluke o uniformi, vozilima, plovilima i opremi komunalne policije

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu  Duško Radaković uručio je danas gradonačelniku Zrenjanina dr Mileti Mihajlovu saglasnost na Predlog odluke o uniformi, vozilima, plovilima i opremi komunalne policije grada Zrenjanina. Grad Zrenjanin, kao prvi u Vojvodini, dobio je ovu saglasnost, koja predstavlja početak primene Zakona o komunalnoj policiji i jedan od značajnih koraka u njenom formiranju.
 
 
Državni sekretar Duško Radaković rekao je da uskoro sledi početak obuke kandidata, koji će, da bi postali komunalni policajci, morati na obuci da provedu tri ipo meseca i potom polože određene stručne ispite i psihofizičke testove. On je dodao da će svaki grad u Srbiji moći da ima jednog komunalnog policajca na 5000 stanovnika, uz preporuku da to budu mlađi ljudi, s obzirom na ovlašćenja i vrstu posla koji će obavljati. Preduslov za raspisivanje konkursa za prijem kandidata jeste dobijanje saglasnosti od nadležnog ministarstva, tako da Zrenjanin, praktično, ima rok od 30 dana da raspiše ovakav konkurs.
- Komunalna policija treba da ima dve uloge: da komunalni red u gradovima podigne na viši nivo, ali i da bude profitabilna, odnosno da može da finansira svoje aktivnosti. Komunalna policija, sa planiranim zadacima, mehanizmima i ovlašćenjima, treba da predstavlja sponu između aktuelne komunalne inspekcije i redovne policije. Ona će se baviti svim segmentima održavanja komunalnog reda, a očekujem da ostvari i aktivnu saradnju s građanima, jer je to neophodan preduslov njene efikasnosti. Komunalna policija nalaziće se na terenu, uz 24-časovno dežurstvo - rekao je Duško Radaković.
 
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov izrazio je uverenje da će komunalna policija dobro funkcionisati, da je njeno osnivanje dobar potez, a ocenjujući komunalne probleme u gradu, on je istakao da su divlje deponije, sprečavanje njihovog stvaranja i održavanje nakon sanacije, trenutno možda prvi problem koji će komunalna policija rešavati. 
 
 
Načelnica zrenjaninske Gradske uprave Aleksandra Odavić Mak prezentovala je izgled budućih uniformi i oznaka Komunalne policije Grada Zrenjanina i naglasila da će postojati muška i ženska, kao i zimska i letnja varijanta uniforme, a da će se o o detaljima izgleda vozila, plovila i opreme još razgovarati. Zajedničke će im biti oznake grada i natpis "Grad Zrenjanin - Komunalna policija".
- Grad Zrenjanin imaće, na osnovu zakonske odredbe i broja stanovnika, 26 komunalnih policajaca i oni će biti sistematizovani u odeljenje u okviru Gradske uprave. Praviilnik o sistematizaciji radnih mesta naći će se već u petak pred članovima Gradskog veća. Odluka o formiranju komunalne policije već je usvojena i ona, između ostalog, definiše i odnos između komunalne policije i komunalne inspekcije - rekla je Aleksandra Odavić Mak.