Obeležena deseta godišnjica smrti Vojislava Despotova

Danas se navršava deset godina od smrti Vojislava Despotova (Zrenjanin, 03.11.1950. – Novi Sad, 19.01.2000.), pesnika, esejiste, pripovedača, prevodioca. Oslonjen na poetiku bitničke generacije i potkulturu roka, Despotov je već ranom pesničkom zbirkom "Prvo tj. pesmina slika reči" objavljenom 1972. godine "kosim jezikom", sofisticiranom ironijom i samoironijom stekao potpuno samosvojan status u okviru domaće neoavangarde.
 
 
 
 
Objavio je 16 zbirki poezije, eseja, pripovedaka i romana, s engleskog, nemačkog i slovenačkog jezika preveo je dvadesetak knjiga Keruaka, Barouza, Ferlingetija, Deblina, Brehta, Kermaunera, Zagorižnika, Hanžeka… Autor je i više od dvadeset radio i TV drama.
 
Obeležavajući godišnjicu smrti Vojislava Despotova, na spomen-ploču na njegovoj rodnoj kući, u Vidakovićevoj ulici u Zrenjaninu, vence su položili predstavnici Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" i lokalne samouprave. Ispred lokalne samouprave, venac su položili predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić. 
 
      
 
Prigodnim rečima, skupu rodbine, prijatelja i poštovalaca Vojislava Despotova, predstavnicima Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", lokalne samouprave i medija, obratio se Vladimir Arsenić, književni kritičar, prevodilac i urednik književnog časopisa "Ulaznica". On je rekao da će čitava 2010. godina biti posvećena Despotovu, budući da je jubilarna, jer se, uz desetu godišnjicu smrti, obeležava i 60 godina od njegovog rođenja. 
 
 
Predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton, govoreći o značaju ovog književnika za kulturu grada i potrebi da njegovo književno delo bude upamćeno i dostojno obeleženo, obelodanio je inicijativu Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" i lokalne samouprave da se jednoj zrenjaninskoj ulici dodeli ime Vojislava Despotova.