Marton i Vaš učestvovali na konferenciji multietničkih gradova u Banja Luci

U organizaciji "Centra za regionalizam" iz Novog Sada, "Igmanske inicijative" i Asocijacije multietničkih gradova "PHILIA", u Banja Luci je održana konferencija na temu "Opštinska vlast i nacionalne manjine – iskustva i mogućnosti", koja je okupila predstavnike gradova i opština iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Učešće u radu skupa uzeo je i Grad Zrenjanin, a predstavljali su ga predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i član Gradskog veća zadužen za regionalnu saradnju Tibor Vaš.
 
 
 
Osim u radu Konferencije, tokom koje su učesnicima preneli iskustva Zrenjanina u čijoj su lokalnoj samoupravi zastupljeni predstavnici manjinskih naroda, Marton i Vaš imali su poseban susret i s predsedavajućim skupa, gradonačelnikom Banja Luke Dragoljubom Davidovićem. Razgovor s čelnikom jednog od komunalno najuređenijih gradova u regionu predstavljao je priliku za razmenu iskustva i dogovor o unapređenju saradnje, pa je gradonačelnik Davidović izrazio želju da u narednom periodu poseti Zrenjanin.
 
 
- Ono što nas je posebno zainteresovalo jeste način na koji je u Banja Luci uređena komunalna oblast. Grad je postao primer u regionu kako se uvođenjem stroge kaznene politike postižu izvanredni rezultati. To je vidljivo na svakom koraku, ne samo po čistim ulicama i uređenim parkovima, već i po disciplini u radu ugostiteljskih objekata – izneo je svoje utiske sa sastanka u Banja Luci predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton.