Nova kotlarnica do početka grejne sezone

Gradonačelnik Grada Zrenajnina dr Mileta Mihajlov obišao je radove na izgradnji nove kotlarnice u JKP «Gradska toplana».
- Danas sam obišao radove na novoj kotlarnici koja će obezbediti bolje i jeftinije grejanje naših građana u idućoj grejnoj sezoni.Vrednost ovog projekta je 402 miliona dinara, lokalna samouprava će participirati 150 miliona dinara, dok će ostatak sredstava biti iz KFV-a i ovog javnog preduzeća.  – kazao je Mihajlov.


On je ukazao da dugovanje lokalne samouprave prema tom javnom preduzeću trenutno iznosi 50 miliona dinara i da će taj dug uskoro biti izmiten.
Direktor «Gradske toplane» Vladimir Tešić istakao je da će nova kotlarnica biti izgrađena sa dva vrelovodna kotla snage od 35 megavata, u sklopu kotlarnice biće rađena i hemijska priprema vode i pumpa za cirkulaciju.

 


- Očekujemo od ove kotlarnice velike benefite po pitanju proizvodnje toplotne energije, odnosno daleko efikasniju proizvodnju, a to znači da ćemo za istu količinu toplotne energije koju isporučimo, morati da utrošimo daleko manje energenta. Time ćemo moći da utičemo i na povoljniju cenu prema našim korosnicima, a isto tako i stabilnije snabdevanje – rekao je Tešić.
Radove izvode konzorcijum firmi iz Novog Sada i Nemačke, a rok završetka je početak grejne sezone.
- 15. oktobra trebalo bi da se grejemo iz ove kotlarnice – kazao je Tešić.