Odbornici Skupštine grada u subotu raspravljaju o Nacrtu prostornog plana Republike Srbije

Sednica Skupštine grada, sazvana po hitnom postupku, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti rasprava o Nacrtu prostornog plana Republike Srbije, održaće se u subotu, 29. maja, s početkom u 10 časova – saopštili su danas predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić.
 
S obzirom da 31. maja u ponoć ističe rok dat za javnu raspravu, odnosno za dostavljanje primedbi na Nacrt prostornog plana, Skupština grada bi na ovoj sednici trebalo da usvoji određene zaključke i uputi ih nadležnom ministarstvu Republike Srbije. Nacrt plana izazavao je burne reakcije u Zrenjaninu, jer je po oceni javnosti i političkih stranaka u lokalu, grad zanemaren i marginalizovan u gotovo svim oblastima, naročito razvoju infrastrukture i saobraćaja, a  predviđeno je, da podsetimo, da bude jedan od republičkih centara za skladištenje opasnog otpada.
 
Zahtev za održavanje sednice podnelo je 24 odbornika Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. Aleksandar Marton je rekao da su o ovoj temi mišljenje dali mnogi pojedinci i institucije, te su se, na taj način, i uključili u javnu raspravu, i sada je na Skupštini da kaže svoju reč.
- Izuzetno je važno da dođemo do konsenzusa i izrazimo jedinstveni stav, koji bi poboljšao poziciju Zrenjanina prilikom razmatranja primedbi na Nacrt prostornog plana. Sutra će biti održan sastanak predsednika ili predstavnika odborničkih grupa, koji bi trebalo da sačine zaključke za subotnju sednicu. Mislim da ćemo pokazati da nam je interes isti, a to je – jak Zrenjanin – istakao je Marton i dodao da su na sednicu pozvani i predstavnici viših institucija pokrajine i republike, resornih ministarstava i pokrajinskih sekretarijata. 
 
Zamenik predsednika Skupštine grada, Predrag Jeremić, rekao je da je u lokalnoj političkoj javnosti ovo primarna tema i da je to, s jedne strane, dobro, s obzirom da se radi o strateškom dokumentu velike važnosti i s dugoročnim posledicama po državu, samim tim i grad Zrenjanin.
- S druge strane, rasprava je krenula u problematičnom pravcu, jer su je pojedini politički faktori iskoristili za prikupljanje političkih poena. Zato je i dobro što će epilog rasprave uslediti na sednici Skupštine. Verujem da će Skupština biti kadra da dođe do jedinstvenog zaključka, jer oko većeg dela ove teme postoji saglasnost – rekao je Jeremić.
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine najavio je održavanje još jedne, redovne sednice Skupštine, pre letnje pauze, i ona će biti sazvana tokom juna. Marton je izrazio očekivanja da će i Narodna skupština Srbije intenzivirati rad i što pre na dnevni red staviti raspravu o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, na osnovu čijih odredbi i predloga bi i Zrenjaninu bilo omogućeno da započne konkretne aktivnosti u cilju formiranja univerziteta.