Referendum za uvođenje samodoprinosa u mesnim zajednicama

Povodom predstojećeg referenduma za uvođenje samodoprinosa u osam mesnih zajednica na teritoriji Grada Zrenjanina, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton pozvao je stanovnike ovih mesnih zajednica da izađu na referendum i izjasne se za uvođenje samodoprinosa, jer je to u njihovom interesu.
 
"Mesne zajednice su veoma važan segment u ovom sistemu lokalne samouprave, mada se njihov značaj često zanemaruje. Na teritoriji Grada Zrenjanina funkcionisanje mesnih zajednica ipak je precizno definisano i taj sistem dobro je razrađen. Do sada su samodoprinosi predstavljali izraz zahteva žitelja mesnih zajednica za unapređenjem kvaliteta života u njima, a sada, kada je ekonomska kriza prisutna i u Zrenjaninu, finansiranje mesnih zajednica biće još više otežano. Posebno će se to odraziti u onim mesnim zajednicama u kojima je samodoprinos istekao.
Predstojeći referendum prilika je da pozovemo naše sugrađanke i sugrađane da na njega izađu, podrže savete u svojim mesnim zajednicama i pozitivno se izjasne na predlog o uvođenju samodoprinosa, jer je to u interesu razvoja najbližeg okruženja u kom žive.
Takođe, kao predsednik Skupštine grada, ukoliko samodoprinosi budu izglasani, očekujem od saveta u mesnim zajednicama da finansijska sredstva koriste strogo namenski i maksimalno odgovorno. Skupština grada će, u predstojećem periodu, posebnu pažnju posvetiti razmatranju izveštaja o utrošku tih finansijskih sredstava i insistiraće da oni budu transparentni" – kaže se u saopštenju Aleksandra Martona.
 
Referendumsko izjašnjavanje o uvođenju mesnog samodoprinosa građana biće održano, u zavisnosti od mesne zajednice, 15. i 16. maja, kao i 22. i 23 . maja. O uvođenju petogodišnjeg plaćanja za komunalne delatnost, kulturu, sport i druge namene, prema utvrđenom programu, građani će se izjašnjavati u dve gradske i u šest seoskih mesnih zajednica. U gradu to su mesne zajednice "Mala Amerika" i "Sava Kovačević", dok će se izjašnjavanje u selima obaviti u Aradcu, Belom Blatu, Lukinom Selu, Stajićevu, Mihajlovu i u Čenti.
 
Shodno potrebama, programima i mogućnostima, građani će se opredeliti i o stopi izdvajanja od zarada, prihoda od samostalne delatnosti i poljoprivrede, dok su penzioneri, po zakonu, oslobođeni plaćanja samodoprinosa, ali mogu to činiti dobrovoljno.
 
Odluke o raspisivanju referenduma u osam mesnih zajednica usvojila je Skupština grada, na sednici održanoj 29. aprila. Pre toga, samodoprinos je referendumom izglasan u mesnoj zajednici "Elemir".