Želimiru Žilniku svečano uručena nagrada Fonda "Todor Manojlović"

Želimiru Žilniku, reditelju iz Novog Sada, svečano je, u petak, 30. aprila, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu uručena nagrada Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet. Žilniku je nagradu uručio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, koji je za gosta priredio i prijem, a na svečanosti su, osim dobitnika, govorili i članovi Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović" Boško Milin, Predrag Miki Manojlović i Vladimir Asrenijević, kao i direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Vladimir Vasiljev. Prikazan je, ovom prilikom, i prvi Žilnikov dokumentarni film "Žurnal o omladini na selu, zimi", nastao 1967. godine.
 
 
 
Zahvaljujući na priznanju, Žilnik je rekao da ga je u prvi mah iznenadilo, jer je mislio da je u pitanju književna nagrada.
- Tada sam, videvši spisak prethodnih dobitnika, shvatio da se radi o nagradi za umetnički rad u mnogim oblastima, baš kao što je i sam Todor Manojlović bio, današnjim rečnikom kazano "multimedijalni" umetnik, baveći se i likovnom kritikom, operom, poezijom... Drago mi je i što je jedan ovdašnji umetnik, koji je dugo bio marginalizovan, postao predmet interesovanja i da na ovim prostorima imamo čoveka koji je još pre pedeset godina bio apsolutno na nivou najsavremenijih zbivanja u umetnosti u Evropi – istakao je Želimir Žilnik.
 
 
Član Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović", naš istaknuti glumac Predrag Miki Manojlović, kom je Todor Manojlović i deda-stric, rekao je da je da se o Todoru u Zrenjaninu mnogo zna, u Vojvodini dosta, ali u Srbiji znatno manje.
- Ono što smatram bitnim i važnim, jeste da se moderni umetnički senzibilitet i ovoga puta našao kod čoveka koji ga, zaista, oduvek i ima, u pokretnim slikama koje je pravio, u svemu što je radio, činio, zračio, još od kada se pojavio, davnih šezdesetih godina... Mislim da je Žilnik zadržao ono što mnogi nisu, zadržao je vitalitet, inteligenciju, jednu vrstu obrazovane mladosti koja "ne srlja", već ima prave ciljeve, i to radi na najbolji mogući način – čestitao je Žilniku Predrag Miki Manojlović i apelovao da Zrenjanin dobije pomoć u organizaciji dodele ove nagrade i da ona, i formalno, dobije državni značaj. Ove Manojlovićeve reči pozdravljene su burnim aplauzom prisutnih u Baroknoj sali Gradske kuće.
 
 
Žilniku je nagrada pripala uz obrazloženje žirija da se radi o "osobenoj pojavi u domaćoj kinematografiji, originalnom stvaraocu beskonačne imaginacije i energije, umetniku uvek spremnom na ideološka zaoštravanja i jasan politički angažman".
 
Podsetivši da je laureat "autor 25 dugometražnih i isto toliko filmova kratkog metra, reditelj i scenarista sa zavidnom svetskom reputacijom i brojnim filmskim nagradama", Upravni odbor Fonda "Todor Manojlović" je ocenio da je "i danas predan borac za dignitet kulture i kulturnih vrednosti".
 
"Cenzurisan i zabranjivan tokom sedamdesetih, Žilnik istrajava na ekstremnim temama: od anarhoterorizma do ekonomske emigracije, od studentskih demonstracija 1968. do balkanske kataklizme devedesetih, od seksualnih manjina do fenomena divljeg kapitalizma, od položaja žena do karnevalske dekonstrukcije Brozovog lika i dela", piše u obrazloženju odluke.
 
 
Želimir Žilnik 18. je dobitnik prestižne nagrade Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet koju je 1991. godine ustanovila  Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin". Fond "Todor Manojlović" osnovan je s ciljem trajnog prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja i popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, jednog od najznačajnijih pisaca, pesnika, dramskih pisaca, književnih i likovnih kritičara XX veka na našim prostorima.
 
Dosadašnji laureati ove nagrade su Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Miodrag B. Protić, Đorđe Balašević, Dušan Kovačević, Marina Abramović, Miroljub Todorović, Momo Kapor, Pavle Ugrinov, Jovan Hristić, Jovica Aćin, Vida Ognjenović, Miroslav Josić Višnjić, Radovan Vučković, Oto Tolnai, Muharem Pervić i Milena Marković.
 
Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje, umetničke slike i objavljivanja knjige laureata u ediciji "Feniks", u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin".