Aleksandar Marton posetio Mađarsko kulturno udruženje ''Petefi''

Kulturno-umetničko društvo "Petefi" iz Zrenjanina (odnosno, po najnovijem zakonu, Mađarsko kulturno udruženje "Petefi") nedavno je obeležilo 65 godina postojanja, tokom kojih je dalo značajan pečat očuvanju nacionalnog identiteta i nosilac je zbivanja u oblasti kulture među pripadnicima mađarskog naroda u našoj sredini. S ciljem upoznavanja s uslovima rada i aktivnostima "Petefija", ali i upoznavanja s problemima u njegovom funkcionisanju, udruženje je posetio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. On je izrazio zadovoljstvo što "Petefi" okuplja veliki broj, pretežno mladih, ljudi, u 14 različitih sekcija, ali i što predstavlja sponu za saradnju između našeg grada i evropskih država u okruženju, pre svega, Mađarske.
 -"Petefi" nije samo mađarsko kulturno-umetničko društvo, već ono širi ideju zajedništva i suživota građanki i građana koji žive na teritoriji Grada Zrenjanina, ali i čitave Vojvodine i Srbije. Međunarodni kontakti, koje društvo ostvaruje, mogu značajno da pomognu našem gradu u procesima evrointegracija, kada je potrebno pokazati da smo otvoreni za saradnju i da želimo da imamo što više prijatelja s evropske strane granice – rekao je Aleksandar Marton. 
 
      
 
Predsednica Udruženja "Petefi" Klara Tot-Glemba istakla je da je ovo prva zvanična poseta predstavnika lokalne samouprave tokom poslednjih nekoliko decenija. 
- Društvo "Petefi" osnovano je 1945. godine, kao prvo mađarsko udruženje u Vojvodini i od tada u kontinuitetu radi. Osim okupljanja po sekcijama, posedujemo i bogatu biblioteku sa oko 13 hiljada naslova. Naročito je aktivna folklorna sekcija, koja broji više od 30 članova i upravo ovih dana se priprema za nastupe u Mađarskoj – rekla je Tot-Glemba. 
 
      
 
U poseti Udruženju "Petefi" boravila je i Ljiljana Pecelj-Luburić, načelnica Odeljenja za poslove urbanizma Gradske uprave, koja je rukovodstvu "Petefija" predočila mogućnosti i neophodnu proceduru za postupak adaptacije i rekonstrukcije objekta u kom radi Mađarsko kulturno udruženje "Petefi", s obzirom da ovaj objekat u Petefijevoj ulici, uz prostor bivše gradske pijace, odavno nije funkcionalan, a pojedini njegovi delovi zahtevaju i ozbiljniju rekonstrukciju.