Otvorena izložba ''Sestru i brata želim''

U holu Gradske kuće danas je otvorena izložba likovnih radova dece pripremnog predškolskog uzrasta iz vrtića Predškolske ustanove "Zrenjanin" i pri osnovnim školama u naseljenim mestima Grada Zrenjanina, nagrađene na likovnom konkursu "Sestru i brata želim". Ukupno je sa područja Zrenjanina nagrađeno 11 dece – Vanja Tapavički, Luka Debić i Tadija Milanović (Predškolska ustanova "Zrenjanin"), Daniel Kovač i Milica Vitić (Ečka), Rajko Tošić (Aradac), Angela Biki (Belo Blato), Nađa Markov (Elemir), Nikola Novković (Aradac), Katarina Milenković (Knićanin) i Tamara Milojkov (Čenta). 
 
 
 
 
Projekat "Sestru i brata želim" po šesti put realizuje Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju, s ciljem da se kod dece, kroz igru, podstakne želja za bratom i sestrom, te da se kroz rad sa decom uključe i podstaknu njihovi roditelji i vaspitači na rešavanje problema i povećanje nataliteta.
 
Otvarajući izložbu, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je na poražavajuće podatke da svake godine u Srbiji, praktično, nestane jedan grad veličine Novog Bečeja, jer je za toliko broj novorođenih manji od broja umrlih. 
- Lokalna samouprava Grada Zrenjanina podržava ovu akciju, koja ima za cilj poboljšanje loše demografske slike Srbije. Ovi radovi jasno govore šta mališani žele, a na nama starijima je da njima, njihovoj braći i sestrama omogućimo bezbrižno odrastanje. Crteže će pogledati mnogi građani koji tokom dana prođu kroz Gradsku kuću, pa će time poruka mališana da žele batu ili seku dodatno dobiti na značaju – istakao je predsednik zrenjaninske Skupštine.
 
 
Likovni radovi dece s područja Zrenjanin izlagani su, tokom maja meseca, u holu zgrade Vlade AP Vojvodine, zajedno s radovima dece iz predškolskih ustanova sa teritorije cele Vojvodine, a ukupno ih je nagrađeno 260. 
 
 
U sklopu otvaranja izložbe, održan je i prigodan umetnički program koji su pripremila deca iz zrenjaninskog vrtića "Leptirić". Učesnicima programa i gostima ovom prilikom obratio se šef Odseka za poslove društene brige o deci i boračko-invalidsku zaštitu Stevica Petrić, koji je predstavnicima osnovnih škola iz naseljenih mesta uručio knjige "Dete ima pravo da zna svoja prava", namenjene deci pripremnog predškolskog uzrasta.