Učesnici simpozijuma ''Banat - istorijska i kulturna prošlost'' posetili Zrenjanin

U Novom Sadu je, u subotu, 26. juna, održan 15. Međunarodni simpozijum "Banat  - istorijska i kulturna prošlost", koji se, već tradicionalno, održava u zdanju Skupštine AP Vojvodine. Dan ranije, učesnici Simpozijuma posetili su i Zrenjanin.
 
 
Ove godine učešće na Simpozijumu je uzelo oko 80 istoričara, akademika, profesora univerziteta, etnografa, itd, iz Srbije, Rumunije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, koji su razgovarali ne samo o aspektima prošlosti našeg regiona, već i o srpsko-rumunskim odnosima tokom vekova.
- Ovoga puta čulo se i nešto novo na ovu temu, o Rumunima iz Hrvatske,  Rumunima i Cincarima iz Srbije i Makedonije, Rumunima-Vlasima iz Crne Gore. Skup je značajan iz razloga što o prošlosti Banata ne govorimo mi, koji živimo na ovom prostoru, već naučnici i stručnjaci iz drugih država. Njihov boravak u Zrenjaninu iskoristili smo i da ih upoznamo s radom Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna – istakao je direktor Zavoda i jedan od organizatora posete našem gradu, Kosta Rošu.  
 
     
 
Učesnici Simpozijuma  su, tokom boravka u Zrenjaninu, osim Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, posetili i Gradsku kuću, gde su ih, u Svečanoj sali, primili predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i odbornik Skupštine grada Đorđe Radu. Obraćajući im se, ispred lokalne samouprave, predsednik Skupštine grada poželeo im je prijatan boravak u našem gradu i uspešan rad tokom Simpozijuma.
- Zajednički život u nekoliko država i današnja saradnja u mnogim oblastima, upućuju stanovnike našeg i rumunskog dela Banata jedne ka drugima i ovakvi skupovi prilika su za uspostavljanje još boljih odnosa između dve države. I ovaj Simpozijum prilika je da ukažemo na potrebu što bržih integracija Srbije u Evropsku uniju, između ostalog, i da bi nestalo granice između naše zemlje i Rumunije, što bi, i jednima i drugima, donelo brojne mogućnosti za saradnju u svim oblastima života – rekao je Aleksandar Marton.