Prijem za profesorku filmske i video montaže Sonju Božić

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton juče je priredio prijem za Sonju Božić, rođenu Zrenjaninku, danas uspešnu profesorku filmske i video montaže na Univerzitetu Oklahoma, u Sjedinjenim američkim državama.
 
Sonja Božić rođena je 1982. godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za filmsku i TV montažu, gde je zaslužila i nagradu "Slavko Vorkapić" za najbolju studentsku montažu, 2006. godine. Studije nastavlja u SAD, na Univerzitetu u Oklahomi, gde 2009. godine magistrira na Koledžu za žurnalizam i masovne komunikacije. Tokom studija na FDU u Beogradu, kao i u SAD, više puta je nagrađivana za svoj rad. Njen kratki dokumentarni film "Impresija: Ostrvo" nagrađen je tako na festivalima u Ruminiji, Švajcarskoj i na Zlatiboru 2004. godine, dok je kratki igrani "Slobodan pad" nagrađen na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 2005. godine.
 
 
Ističući da ovim prijemom nastavlja lepu praksu susretanja i ukazivanja pažnje uspešnim Zrenjaninkama i Zrenjanincima, koji su ostvarili karijere u različitim oblastima van granica naše zemlje, predsednik Skupštine grada rekao je da mnogo znači kada se negde u svetu, uz ime osobe koja je postigla neki uspeh, pojavi i odrednica – Zrenjanin, kao mesto rođenja.
- Susret sa Sonjom Božić govori da se naš grad dokazao i u oblasti filmske umetnosti. Nagrade i nominacije koje je ona zaslužila svedoče da se radi o još jednom uspešnom predstavniku ove sredine. Svakako da će se i Sonja pridružiti širokom frontu naših ljudi koji će pomoći kandidaturu Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine – rekao je Aleksandar Marton.
 
Sonja Božić rekla je da se u Oklahomi bavi onim što je studirala, ali i da je proširila rad, baveći se filmskom režijom.
- Što se planova tiče, nastavila bih da se bavim dokumentarnim filmom, ali i predavačkim poslom, da sarađujem s mladim ljudima, koji uvek imaju interesantne i kreativne ideje – istakla je Božićeva i naglasila da je u Americi najznačajnije priznanje zaslužila od strane Udruženja broadkastera u Las Vegasu, na najvećem sajmu i konferenciji za filmske i televizijske radnike u toj zemlji.
 
      
 
Neposredan povod za jučerašnji prijem, odnosno boravak Sonje Božić u rodnom gradu, bio je predstavljanje njenih dokumetarnih filmova u okviru izložbe "Autoskopija", u Savremenoj galeriji, pre nekoliko dana. Prethodno, njen diplomski film iz Oklahome "Maria Armando / Maria Armando - Coming Out As A Drag Queen", kog je potpisala kao producent, scenarista, montažer i reditelj, prikazan je na ovogodišnjem, 57. beogradskom  festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Takođe, početkom prošle godine, Božićeva je neke od svojih filmova prikazala u zrenjaninskom klubu "Klupče".