Obeležen dan deportacije petrovgradskih Jevreja

Posetom zamenika ambasadora Države Izrael, komemoracijom na Velikom pešačkom mostu i otvaranjem izložbe u Kulturnom centru Zrenjanina juče je obeležena 69. godišnjica od progona Jevreja iz Petrovgrada – Zrenjanina.
 
Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i zamenik ambasadora Izraela u Srbiji, gospodin Ejal Naor. Njega su u Gradskoj kući primili gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić, a prijemu su prisustvovali i zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš i predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov. S obzirom da je tek odnedavno na ovoj funkciji, zameniku ambasadora Izraela ovo je jedna od prvih zvaničnih poseta. Čelnici lokalne samouprave u Zrenjaninu poželeli su mu prijatan boravak u našem gradu i Republici Srbiji i istakli da je naš grad sredina koju karakteriše tradicionalna gostoprimljivost i otvorenost, a s predstavnicima Izraela u Srbiji Grad Zrenjanin i Jevrejska opština Zrenjanin održavaju stalne kontakte i organizuju česte susrete. 
 
      
 
Komemoracija jevrejskim žrtvama fašističke okupacije našeg grada održana je na Velikom pešačkom mostu. Tom prilikom, spušteni su venci u Begej, kojim su gotovo svi Jevreji iz predratnog Zrenjanina, njih više od 1200, 18. avgusta 1941. godine šlepovima deportovani u koncentracione logore u Beogradu. Ostalo ih je u gradu svega 38, pa je, tako, u samo jednom danu, tragično nestala čitava jedna ovdašnja populacija. 
 
      
 
Prisutnima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov,  predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin i Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejske verske zajednice i pojedinci, a u gotovo svim obraćanjima preovladali su tonovi o potrebi stalnog podsećanja na Holokaust i fašistička zlodela, kako se ista nikada i nigde ne bi više ponovila.  
 
      
 
Nakon komemoracije, u holu Kulturnog centra Zrenjanina  otvorena je izložba fotografija i propratnog materijala "Sećajući se prošlosti, oblikujemo budućnost". Izložba, u dve celine, posvećena je Memorijalnom centru žrtava Holokausta Jad Vašem u Izraelu, i životu Jevreja u Zrenjaninu. Autori izložbe su profesori Saša Radošević, Senka Jankov i Predrag Pavlov.