Otvoren ''Market kulture''

Na Trgu slobode u Zrenjaninu sinoć je otvoren "Market kulture", manifestacija osmišljena da okupi organizacije i inicijative koje se bave kulturnom i umetničkom produkcijom na nivou grada, kako bi javnosti bili predstavljeni institucionalni i ljudski resursi neophodni za kandidaturu našeg grada kao "Evropske prestonice kulture" 2020. godine.
 

"Market kulture" proglasio je otvorenim predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. On je rekao da je prijatno ovih dana biti Zrenjaninac, s obzirom da su brojni gosti već počeli da stižu u naš grad, ali da je na nama da u narednom periodu i godinama pokažemo da smo sposobni da postanemo kulturna metropola u širim okvirima.  
- Posao koji nam predstoji, a vezan je za kandidaturu Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" jeste težak, ali je realno imati dobre rezultate. Jedan od koraka ka tom cilju je i otvaranje "Marketa kulture". Siguran sam da će, tokom narednih dana, mlade Zrenjaninke i Zrenjaninci, naše ustanove kulture, nevladine organizacije, udruženja građana, umetničke grupe, pokazati šta umeju. I ono što je najvažnije – moramo i danas i narednih nedelja, meseci i godina poraziti taj "duh palanke" koji ponekad živi u Zrenjaninu, moramo zaista pokazati da smo lep srednjeevropski grad koji ima čime da se podiči – istakao je Aleksandar Marton.
 
      
 
U sklopu "Marketa kulture" sinoć je u Savremenoj galeriji otvorena izložba Tivadar Vanjek – dokumenti, povodom stote godišnjice rođenja značajnog slikara (1910-1981), umetnika zaslužnog za aktiviranje likovnog života u Zrenjaninu, jednog od osnivača Umetničke kolonije u Ečki i prvog upravnika Savremene galerije u Zrenjaninu. 
 
     
 
Na Trgu slobode upriličena je i promocija romana "Brazilski akvarel",  književnika i novinara iz Zrenjanina Aleksandra Bjelogrlića, a potom su usledili nastupi gudačkog kvarteta "Rock Four" i rok grupe "Mist", takođe iz Zrenjanina.